4. jan 2007 17:54
Ava Neizpodbitno dejstvo je, da sadik zelja, ki so ga sadile naše mame ni več. Zeljnate glave so bile velike, listi mehki, da jih je mama pri rezanju zvila kot palačinko, in razrezala na tenko, da bi lahko skoz pogledal. Ni bilo nikakršnih strojčkov, ampak navaden nož. Letos mi je vrtnarica iz Šmarce pri Kamniku, na moje večletno vztrajanje, pri sadikah zelja za solato, prodala sadike, ki so bile take kot nekoč. Na žalost sem jih dobil nekoliko pozno, tako, da se zeljne glave niso do konca razvile. Zelje pa je bilo tako, kot nekoč, mehko za zvijanje in zelo okusno. Dogovorjena sva, da bova sadike zelja letošnje leto sadila nekoliko prej. Tudi jaz sem pred časom na tem forumu, kot ljubitelj zeljne solate postavil isto vprašanje in dobil podobne odgovore. Vam sporočim kako bo zelje uspelo letos. Imam pa tudi predlog. Ljubitelji krompirja so ustanovili društvo za ..... Priznanje krompirja kot samostojne jedi (ne vem, točnega naziva). Mislim, da bi tudi ljubitelji zelja ustanovili podobno društvo, ali se vsaj kdaj dobili, si izmenjali recepte in podobno. Mislim, da je zelje ena od tipičnih slovenskih jedi. as1