14. jan 2002 12:34
Tako, vikend je končan, torta je bila in je več ni, dokaz, da je uspela, pa je ta , da sem spet v službi
Malo sem upoštevala Mojčin nasvet, malo eksperimentirala, tole pa je recept. Če ga bo kdo preizkusil in vam bo ok, ga lahko naknadno damo tudi v bazo.
TORTA JUŽNIH MORIJ
BISKVIT
5 jajc
za težo petih jajc sladkorja
za težo štirih jajc moke
malo pecilnega
Beljake stepi v trd sneg in počasi dodajaj sladkor. Ko je sneg trd in sladkor stopljen, primešaj enega za drugim rumenjake na koncu pa v penasto zmes previdno vmešaj s pecilnim presejano moko. Testo vlij v pomazan pekač premera 28 cm in speci. Ohlajen (najbolje naslednji dan) biskvit trikrat prereži.
NADEV (pravzaprav sta dva)
4 zrele mange razkoščiči in olupi. Sok, ki se pri tem nabere, prestrezi in prihrani Približno polovico enega sadeža nareži na manjše koščke, drugo pa v multipraktiku zmlej v kašo. Nekaj žlic mangove kaše shrani posebej za sadni žele.
Ožmi dve limoni. V polovici soka namoči želatino v prahu, ki jo potem ko nabrekne, raztopi v parni kopeli. ( za količino upoštevaj navodila proizvajalca želatine)
Penasto zmešaj tri beljake s tremi žlicami sladkorja. V trd sneg enega za drugim vmešaj štiri rumenjake.
Stepi v trdo 3 dcl sladke smetane.
Za prvi nadev v večji del mangove kaše zmešaj del raztopljene želatine, vse skupaj med stepanjem prilij v jajčno zmes in na koncu primešaj polovico stepene sladke smetane.
Za drugi nadev v preostalo smetano vmešaj eno malo, gladko razmešano skuto, nekaj žlic (cca 3-4) kokosove moke, del raztopljene želatine in na koščke narezan mango.
Za sadni žele v prihranjeno sadno kašo vmešaj preostalo stopljeno želatino.
Mangov sok (kak deci bi ga moralo biti, če je sadje manj zrelo pa preden ga zmelješ, malo "ožmi" ali z žlico pritisni, da se sok nateče) zmešaj z drugo polovico limoninega soka, sladkorjem po okusu in malo vode (tako da pride vsega skupaj za dober kozarec)
Torto zlagaj v model tako, da spodnjo ploščo natopiš s sadnim sokom, premažeš z mangovo peno, položiš nanjo drugo ploščo, natopiš, premažeš s skutno smetanovim nadevom, sledi tretja plošča, ki jo ravno tako navlažiš in premažeš s preostalo mangovo peno. Na vrh gre zgornja plošča biskvita, prav tako navlažena, ki jo po vrhu premažeš s sadnim želejem. Torta naj nekaj ur počiva v hladilniku, nato obroč razkleni, premaži obod torte s sladko smetano, s katero lahko torto tudi okrasiš. meni je ostalo nekaj sadnega želeja, ki sem ga potem narezala na "bombončke" in z njimi okrasila rozete iz sladke smetane. Ker je ravno snežilo, sem po vrhu torte potresla še nekaj snežink iz kokosove moke.
Irena