16. nov 2006 15:17
Lady matilda, kapo dol....od PIL-a smo preskočili na seks....:) Ali te je zbodel termin"spolno zrela opica"? Pisec je hotel biti duhovit in se mu je "spolno zrel človek" morda zdel malo presuh pojem, opica je pa bolj žmohtno....Kaj pa vem. Jaz bi tisti del teksta (celoten tekst ravno ni biser) nadomestila s "spolno zrel slehernik" in mislim, da bi bil učinek čisto v redu. Sicer se zadnja leta izobražujem predvsem s tisto literaturo, kjer se seks obravnava na taoističen način in ti povem, tista literatura je mnogo bolj pismena, duhovita in edukativna. Priporočam.
Če grem nazaj na PiL in Veselo šolo. Revije nisem videla, prebrala sem samo najavo tem in tam je napisano, da se bodo učili o razvoju moških oblačil skozi čas (skratka en zgodovinski pregled, kako so se oblačila spreminjala skladno z načinom življenja, razvoja itd tid). Definitivno to ni tema, ki bi bila najbolj pomembna za otrokovo znanje vobče, ampak škodi pa tudi ne. Vesela šola je (naj bi bila) namenjena nadgradnji tistega, kar se nauči otrok v osnovni šoli, VS pa naj bi načeloma delala na splošni inteligenci otrok in temu, da stvari vidijo v malo širši luči. In če tu dodamo tisto, kar je napisala piškotek, potem načeloma ne bi smelo biti problema. Vse teme na svetu se dajo predebatirati tako ali drugače: npr. o pilatesu se lahko debatira tako, da se navede, kako je nobl hoditi na pilates, pa od katerga branda opremo si kupimo za pilates - ali pa o tem, kako je gospod Pilates skreiral vaje za krepljenje samega sebe (bil je precej bolan) in potem je z železno disciplino telovadil in je imel še v pozni starosti tako kondicijo, da se je več ur držal z rokami na tramu in iz tega izvedemo sklep, kako je redna vadba pomembna.
Videti stvari v širši luči - to je tisto, za kar bom vedno zavzemala. Če zdajšnja Vesela šola to podpira (če starši ocenjujete, da to podpira), potem super, če pa tega ne podpira več, mi je žal, da je tako. Bi pa rada še nekaj dodlala: po službeni dolžnosti (in nekaj tudi zasebno) imam precej stika s tujci. Zlasti zanimov je, ko te tujce spoznavaš na službenih kosilih - tam so bolj neformalne teme - in lahko rečem, da je moj nekaletni splošni vtis, da so univerzitetno izobraženi Evropejci (Rusi, Čehi, Nemci, Angleži, Belgijci, Francozi, Slovaki, Bosanci....) v takih situacijah mnogo bolj ležerni kot univerzitetno izobraženi Slovenci. Recimo, mene je fasciniral uspešen poslovnež iz BiH, ko je zelo lahkotno preskakoval iz teme Hanibalovega pohoda čez Alpe do mineralogije in še kam. Ali pa Rus, ki se je pogovarjal o elizabetinski drami in tovarni plastičnih mas.... Ali pa nemški tovarnar, ki je bral Andrića. Takih sogovornikov v Sloveniji žal ni posebej veliko. V Sloveniji se na neformalnih delih pogovarjajo o obnovi tistega, kar so se zmenili že na formalnem delu, potem se pa pri desertu eventuelno pove, kje je bil kdo na dopustu in malo se diskutira tekma tistega tedna (nekaj z žogo pač). Dolgčas. Bog ne daj, da kdo poskuša s kakšnim vicem - je za razjokat!i se! Skratka, širine, veselja do življenja, videnje humorne note v resnih stvareh - tega manjka. Morda sem nostalgično naivna, ker še vendo doživljam nekdanjo Veselo šolo kot vir, ki je dajal otrokom humor in širino (veselje do življenja dajejo starši) in zaradi tega upam, da se to poslanstvo še ni izgubilo. Kaj pa vem.
Vendelina jr.