Pernica - predelava

Bojan  

član od: 29.8.2001

sporočila: 585

tema odprta - 2. nov 2006 12:59 | ogledi: 3.935 | odgovori: 7

Po nekajletni uporabi se pernica sesede, mogoče iz dveh bi dal eno narediti. Se to še dela? včasih se je... Je kje kakšna delavnica kjer to delajo?

Bi bil vesel kakšnega nasveta, sicer bodo goske spet nastradale.

Bojan

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

2. nov 2006 13:13

Nekoč so to delale nune v Mali Loki pri Domžalah. Sweetie

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

2. nov 2006 13:15

Bojan izkoristi priložnost - kmalu bo Martinovo Se opravičujem ker nimam konkretnega odgovora:) pozdravček, maja

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 935

2. nov 2006 18:51

Bojan če je pernica prešita nevem kako. Če pa je navadna pernica, pa to lahko narediš sam, ampak si se malo pozno spomnil. Jaz sem podobno naredila z blazninami (povštri) v katerih imam perje. Kjer je zašito po šivu razparaš, perje opereš s šamponom za lase (paziti moraš da se ti ne peni preveč) jaz sem prala zunanj na dvorišču. Potem sem perje razprostrla na časopisni papir (ampak ne zunaj, ker ti ga veter odnese) po možnosti v zaprtem prostoru, kjer lahko skipaš okna. Potem sem perje vsak dan premešala, da se je posušilo. V tem času sem oprala prevleke (pa brez mehčalca). Ko je bilo perje suho sem ga dala nazaj v prevleke zašila in povštri so bili zopet kot novi. Lep pozdrav. zinka

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

3. nov 2006 7:32

Moja soseda šiva iz starih blazin z perjem nove prešite odeje. Naredi zelo lične, blago pa si lahko sam izbereš. O tem, da bi tudi jaz dala prešiti stare puhaste blazine sem že premišljevala. Jo bom vprašala, kako dela in ti sporočim. Kyara

Bojan  

član od: 29.8.2001

sporočila: 585

3. nov 2006 8:05

Kyara, povprašaj prosim in hvala za trud! LP Bojan

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

3. nov 2006 13:10

No, pa imam podatke. Za prešitev blazine potrebuješ 4,40 x 1,40m inleta. Pri nas se ga prodaja v trgovini metrček ali pa v firenci ( trgovina) Rabiš še staro blazino in soseda potem zašije novo. Delo stane 7500 sit. Šiva pa tako, da vsako kocko posebej preštepa in posebej polni, tako da ne šiva preko perja. Delo je zelo zamudno, ampak ona to z veseljem dela in še malo zasluži. Za 1 prešito blazino pa potrebuje skoraj 2 dni dela. Če te še kaj zanima, me pa prašaj. Po gosje perje oziroma puh pa hodimo mi na Madžarsko. Kyara

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 187

3. nov 2006 23:15

Jaz sem kupila odejo iz kvalitetnega puha 140x200 cm (puh ali perje je razlika) po 17.000 sit. Staro oddejo moraš pa razparat. Moja mama ni nikoli perja prala, ampak ga je nekaj časa zračla tako, da ga je vmes velikokrat obračala in v zrak dvigovala. Tudi jaz perje vzamem iz vzglavnikov in ga zračim. Iz inleta, ki pa ni poceni stvar, zašijem nove blazine in jih s tem perjem napolnim. Stvar je namreč, da se ta inlet umaže in zmasti tudi, če uporablajš preobleke za vzglavnike. Pametno je razmislit: ali dat šivat ali pa kupi kje ugodno nove. Poglej pri teh trgovina Tekstil ali nekako tako. Tam se da še kaj kvalitetnega dobit po ugodni ceni. LP, Branka Branka Barber

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti