27. okt 2006 7:27
Moja prijateljica je imela enake težave. Po nasvetu dermatologa je kupila pralne oreške in z njimi začela prati perilo in seveda lase. Ker so naravnega izvora (rastejo v pogorju Himalaje), se ni bati, da bi kemija, ki je v šamponih škodila koži.
Naredila je prevretek iz oreškov in z tem oprala glavo in dobro izplaknila. Pa preveč tople vroče vode ni smela uporabljati, ampak samo prijetno toplo.
Pripravek pa se naredi takole: vzameš 5-6 oreškov in jih skuhaš v 3 dcl vode. Vre naj 5 minut. Nato prevretek odcediš in ohladiš. To potem uporabljaš namesto šampona. Peni se manj, je nežno do kože in se fino izpere. Sigurno pa ne pomaga samo 1x pranje, ampak po 3-5 pranjih glave tvoji prijateljici moralo biti že bolje.
Moji je bilo, pa seveda tudi posteljninoin oblačila pere z njimi, pa je problem počasi izzvenel. Naj proba.
Mene je prijateljica potem navdušila za pranje in čiščenje stanovanja za te oreške. Kupila sem jih in probala, sedaj pa sem tako navdušena, da jih več ne menjam za noben prašek.
Kupila sem jih v Ljubljani v trgovini Kalček, kjer stane 1/2 kg nekje 2500sit, zadostuje pa za 150 pranj perila. Navodila in vrečka, v katero daš oreške med pranjem, da se ne motajo med perilom, pa so priložena.
Kyara