Ukradene šale

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

17. mar 2004 10:29

mislim, saj to je stvar posameznika ali bojo kuhal doma ali ne. Je že fino, če si zdravo in dobro doma kuhaš, ampak fino je tudi, če čimveč plavaš, pa če poslušaš kdaj klasično glasbo, pa če se ukvarjaš z vsaj enim ustvarjalnim hobijem... Mi, ki se tule na kulinariki srečujemo, predvidevam da nam je kuhanje v zabavo ali hobi, to pa seveda ne more veljati za vse ljudi. In če se par odloči, da bo zaradi načina življenja/delavnika jedel zunaj ali pa si pripravil že pripravljeno (zmrznjeno...) hrano, je to njihova odločitev in nimam pravice reči, da to ni dobro ali zdravo ali... Ker jaz tudi nimam časa za kaj drugega. Me pa res moti enostranskost -če dela samo eden, drugi pa pričakuje narejeno. Halo?! Včasih je veljalo tako za žensko, in če pogledam svoji dve sodelavki, z srednjo izobrabo, je v njuni mentaliteti isto. Samo pri eni mož vseeno pomaga oz. naredi predpripravo, ker pride prej domov. Ostale sodelavke z visoko izobrazbo pa pola-pola: ali ne kuhajo v pravem pomenu besede ali pa le občasno eksperimentirajo (za vikende ipd.) Če pogledam prijatelje, je pa stanje sploh porazno. Če je punca sama, se s kuhanjem ne zamara, samo zoba nekaj 5x na dan. Če je v paru, je pa nad tem celo vzvišena, v stilu - gospodinja pa že ne bom, iz inata! "naše mame so hodile v službo pa še gospodinjile, pa bile zgarane, jaz tako že ne bom". morda še dodajo - saj bom itak morala že otroka rodit, če ga bom! In potem ne dela nič. V redu, če res ne najdeš časa in potrebe še za kuhanje,pa če je to dogovor. Amapak takole sediš na obisku, moški del gostitelja si je zamislil neko dobro jed, trije piskri brbotajo, dve stvari naenkrat lupi in reže, da jaz pa moj sogost skočiva- daj, ti kaj pomagamo, ona pa sedi, gleda v luft ali pa čveka. res fino. Tako se vprašam, kaj za vraga smo mi eni čudaki, ki kuhamo skupaj? Deliti, deliti in v tem uživati, to je smisel. Če je drugi del para nezainteresiran, nista za skupaj. Prav je tanjaG, da si ga menjala! Jojjoj, zdajle vidim, datale debata nima veze več s "prepisanimi šalami". Pa naj bo, saj me zanima še kako hudo mnenje

Avena  

član od: 14.7.2003

sporočila: 277

17. mar 2004 11:29

Tudi jaz mislim, da je stvar posameznika, kaj in če sploh bo kuhal. Zakaj bi se ti obračalo ob pasulju iz konzerve, saj ga ni treba tebi jesti. S tabo Malan se večinoma strinjam, samo tale o sodelavkah s "srednjo" izbobrazbo je pa do konca bolna.Ne bi rekla, da je delitev domačih del stvar izobrazbe, pač pa stvar vzgoje od doma in posameznika. Poznam hudo visoko izboražene "mačote", ki srebajo govejo juhico (da ne bo pomote, nič nimam proti juhi) in mislijo, da je kuha in gospodinjstvo žensko delo in pare s poklicno izobrazbo in celo brez, ki vedo, kaj pomeni beseda partnerstvo. Toliko o tem. Avena

Nataska  

član od: 27.11.2003

sporočila: 186

17. mar 2004 11:31

Ja debata je čist zavila na drugo pot hahahahah nič hudega....čisto prav maš malan........pri nama je tako, če pridem prej domov skuham...če prideva pa skupaj mi pomaga ne vem npr. lupit krompir, očistit solato, narezat zelenjavo..........torej dokler on poskrbi za predpriprave pa jaz ta čas še kaj pospravim in potem dam kuhat...oba postaviva krožnike in to je to....pa pol obadva lahko počivava.....edino kar je problem je umivanje posode hahahahaha kar nihče od naju ne mara...ampak se zmeniva.....ti opereš posodo jaz tebe zmasiram hahahahhahaha pol na koncu se že pričkava kdo bo pral posodo....kajti masaža je pa le masaža...... No kakorkoli, meni osebno ni všeč če moški kuha...ne vem zakaj....enostavno mi ni.... Natasa

suzanar  

član od: 29.1.2004

sporočila: 458

17. mar 2004 11:53

Res je debata zavila drugam, a mi je šele postala všeč. Delitev dela, kaj bi si lahko želeli lepšega. Skuhajva skupaj, pospraviva skupaj, potem pa greva oba ven kopat v njivo. E, tu se pa enakost neha. No, ni vse prav tako. Hišna dela vidim raje na svoji skrbi z občasno pomočjo seveda, vrt in njive ( ne govorim o kmetiji) pa prepuščam njemu - spet z občasno pomočjo z moje strani, se razume. To pomeni, da skuha včasih tudi mož, pomete, pobriše po tleh in podobno, jaz pa grem z njim v njivo če je prav treba - a najraje delajva vsak svoje. Pravično ali ne? Kakor koga kaj veseli. Suzana Sporočilo je spremenil(a) suzanar dne 17. mar 2004 11:54:51

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

17. mar 2004 12:42

Jaz ne bi posploševala z izobrazbo, ker to tu nima bistvenega pomena, ali pač? Nisem govorila o tem, da bi se mi zdaj ob vsej pripravljeni in kupljeni hrani obračalo, saj se moram tudi sama kdaj poslužiti tega, ampak to, da iz inata ne... Velika večina mojih znank in prijateljic dela tako. Ne kuhat in gospodinjit, naj to raje naredi ena zgarana mama ali tašča, same pa noge na mizo in gledajo tv. Ali pa v trgovino kupit nekaj za pogret... Hotela sem povedat, da tudi jaz nimam prav veliko časa za kuho, sploh med tednom ne, ampak, saj je toliko enostavnih stvari za naredit. Pa tudi to sem že prevečkrat opazila, da moški del gospodinji, ženske pa veselo opazujejo in čvekajo. Sem zadnjič na eni zabavi dobronamerno ponudila pomoč, pa je že bila ta ženskica zdraven za nadzornika, da ne bi bilo nevemkaj, meni pa se je ta moj kolega pošteno smilil, ko je moral sam streči celi gruči ljudi... Pri nama je tako, da sva ena uživaška gurmana in potem tudi kuhava rada, skupaj. In eksperimentirava in improvizirava. Jaz imam sedaj še večje veselja do kuhe, on pa tudi... Pa tudi nakup vsega gospodinjskega je postala prava obsesija, dekoracija na mizi, krožniki... Noro... lp, lidka lidka

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

17. mar 2004 14:55

lidka, take rabmo! lahko prideva na obisk?. hihi pa ne me narobe razumet- jaz nočem rečt, da so manj izobraženi bolj butasti, nasprotno - bolj izobraženi so, več mislijo (nekateri) da so vredni in njim kake zemeljske stvari ni treba počet. Pa to se pozna pri vsakodnevnem delu in to pa je butasto. In očitno na neki meri prestopa v domačo kuhinjo. In nekako opažamo ta fenomen večvrednosti bolj pri ženski populaciji izobražencev, žal (mogoče enostavno statistično zato, ker je čedalje več diplomatov punc kot fantov) Sporočilo je spremenil(a) malan dne 17. mar 2004 14:58:40

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

17. mar 2004 16:32

Ma saj tukaj se posploševat sploh ne da, niti glede spola, niti izobrazbe....po moje je to stvar vzgoje, navade in volje oziroma želje. In tisti, ki to sprejmejo, po moje, bolje živijo in imajo več od dneva, več prostega časa zase oz. za svoje družine. TanjaG.

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

17. mar 2004 21:29

Jaz sigurno mislim, da kuhanje ni samo in izključno ženska zadeva, niti ni odvisna od izobrazbe, še naprej stojim za dejstvom, da so mame tiste ki morjo naučit hčere kuhat-no vsaj malo jih morjo naučit, ne da pri 25. reče da zna skuhat hrenovke in čaj.Halo!!! Pri nas je bilo tako, da sem mogla že od kar se spomnim, ko sem prišla iz šole(vedno pred starši) ali olupit krompir, ali oprat solato in potem zmeraj več in bolj zahtevno, na koncu sem skoraj vse naredila sama in je mami le še kaj" popravila" na koncu. In zdej me ni sram povabit tašče na kosilo... No ja je pa res, kakor kermu paše...ni pa glih pohvalno, da se punca pohvali z NEznanjem v kuhinji, sej ni treba znat glih skuhat ne vem kakšne hude jedi, saj tko za sprot je pa fino če znaš. Pa še malo veselja in želje po eksperimentih moraš imet, da skoz kej novega probavaš! Uf spet težim...no ja ....bo že! ANJA

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

18. mar 2004 8:29

Čav punce in fantje, če je kakšen! No, malan, seveda lahko prideta na obisk!!! Bomo kaj dobrega pojedli... To je pri meni že itak ustaljena praksa... mislim, da imam goste... Jaz pa se doma nisem naučila ničesar skuhat, saj sem že povedala. Je pa res, da hočem vse narediti sama in sem preveč občutljiva, da bi mi mama ali pa tašča v pisker gledala in pametovala. Meni se pa zdi, da je bolj kvalitetno zabit čas v kuhinji med eksperimentiranjem, kot pa da bi se smilila sama sebi in govorila da nimam časa, da ne morem. Ravno tako mamice; lahko peljejo svoje otroke za pult in delajo piškote ali kaj podobnega. Sploh pa, opažam takšen, zdolgočasen odnos do življenja pri nekaterih, ne mislim, da bi morali kuhat in samo kuhat. Je še toliko drugih stvari, s katerimi lahko vlagaš sam vase, v svoje znanje... O tem sem govorila... Počnite torej karkoli v svojem prostem času. Ne ležat pred tv in čakat, kaj bo mama ali pa tašča skuhala. Mejte se, lidka lidka

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

18. mar 2004 14:47

ANJA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti