Škodljivi aditivi v siru

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

20. okt 2006 16:36

nicol, po moje je mama mislila na snovi, ki jih izloča plesen, ki se naseli na siru. Ne pa antibiotiki. Da se mleko ne kvari, je toplotno obdelano (pasterilizacija). Mislim, da edino nevarnost povzroča embalaža (spomite se afer tetrapaka in podobnih). Mleko je pod stalnim nadzorom glede prisotnosti antibiotikov (tako kot pravi kuharica- pri nas se tudi ukvarjamo s pridelavo mleka). Kakšen pa je sploh bil konec afere kloramfenikol? Kar naenkrat je vse potihnilo. Najprej so izginile nore krave, potem kloramfenikol in nenazadnje še ptičja gripa.....Hmmm. Bomo novo leto začeli s kravami ali kurami???? Nisem brala linkov, zato se opravičujem, če je to že bilo omenjeno. Nekateri konzervansi morajo biti prisotni v določenih izdelkih, ker preprečujejo razvoj škodljivih bakterij, ki lahko resno vplivajo na zdravje (Clostridium, Salmonelle ipd). Kot je rekel Paracelsus: doza je pomembna. LP juhica

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. okt 2006 17:02

Rdkapica, jaz pa sem že mislila, da bom lahko snela očala, ker sem tako jasno videla prvo stran. lp P.S. ne razmišljajte preveč o Ejev, raje misliti na kaj lepega Anamarija

Lunca 15  

član od: 7.6.2004

sporočila: 99

20. dec 2006 23:39

Aditivov je v siru zelo malo oz.bolj malo. Če pa so že, pa so zato, ker so potrebni za samo izdelavo. Je pa mlečna industrija ena najbolj "čistih" živilsko-predelovalnih industrij glede aditivov. In v Sloveniji (kolikor so nas učili na faksu) ne dodajajo barvil. Kalijev nitrat pa se dodaja (če se dodaja) v veliko manjši količini kot pa v mesnih izdelkih. Če se le-ta aditiv doda, je definitivno deklariran. Kalcijev klorid se dodaja, če je v mleku premalo kalcija. Soli je danes manj v sirih, kot je bilo včasih, starter kulture pa se ne deklarirajo. Če bi bilo kar koli "hudega" v siru, bi bilo to napisano. Če kdorkoli želi o mleku izvedeti več, puščam internetno stran strokovnjakov na tem področju. Imate tudi predalček, kjer jim lahko pošljete vprašanje. http://www.bfro.uni-lj.si/Kat_Mleko/Obvestila/obv http://www.bfro.uni-lj.si/Kat_Mleko/Predavanja/peško_delo.htm Sporočilo je spremenil(a) Lunca 15 dne 20. dec 2006 23:40:36

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti