28. apr 2010 18:55
Ko mi je bilo nekaj več kot 23 let in smo se preslili na svoje, sem takoj začela kuhati jedi, ki so bile za nas neobičajne. Veliko sestavin, ki sem jih videla v kuharskin knjigah, v takratni SFRJ ni bilo. No, takrat se je celo pralni prašek dobil le po vezah ali pa v Avstriji.
V eni od kuharskih knjig, ki je na žalost nimam več, je bil recept za avokadovo juho. Njami. Slišalo se je odlično in, če me spomin ne vara, je bila poleg recepta tudi slikica. Črnobela in ena od manj kot desetih slik v celi knjigi. Seveda, avokada se v trgovinah ni dalo dobiti. Odkrito rečeno, mislim da sem za avokado takrat prvič slišala!
Ob priložnosti, ko je šel moj dragi službeno v eno od zahodnih držav, mi je prinesel 5 ali 6 avokadov. Naj omenim, da so bili trdi kot kamen. In za takratne razmere dragi kot žafran.
Edino, česar se še spomnim je to, da sem morala narediti kar precej holandske omake, za katero sem takrat tudi prvič slišala, in narediti pire iz avokada! Ojoj, po kar precej dela in takrat ogromnih stroških, je juha končala v stranišču! Potem sva z boljšo polovico sedela za mizo in razmišljala, da je juha stala toliko kot 2 pošteni nedeljski kosili v kateri od gostiln v mestu!
To je bila moja prva kuhinjska polomija, ki mi svekakor ni vzela niti poguma, niti volje in veselja do pripravljanja eksotične hrane.
Vanja