27. dec 2001 11:23
Lep pozdrav Luka!
Jaz sem našel v arhivu tem izpred nekaj mesecev neko diskusijo o neškropljenih citrusih. Žal te moram razočarati, saj ni vsebovala nobenih koristnejših nasvetov. Vsaj ne takih, ki bi bili izvedljivi v tem letnem času. Kot kaže, še nihče, ki bere te forume, ni našel neškropljenih citrusov v naših trgovinah. Možnosti je torej nekaj. Lahko uporabiš lupino citrusov, ki jih dobiš v trgovinah, in se ne oziraš na morebitne strupe. Ali pa jih enostavno izpustiš iz recepta, kar ni preveč zadovoljiva rešitev. Uporabiš lahko tudi posušeno in naribano lupino, ki se dobi v vseh trgovinah. Vendar njen okus niti približno ni primerljiv z okusom sveže lupine. Rekel bi celo, da poslabša okus celotne jedi. Verjetno najboljši nadomestek je lupina neškropljenih citrusov, ki jo s sladkorjem vložiš v kozarec. V kozarec naribaš nekaj lupine in prekriješ z nekaj sladkorja, nato spet lupina in sladkor...tako vse do vrha kozarca. Menda tako vložena lupina zdrži kar dolgo v vratih hladilnika. Za natančnejša navodila ponovno prebrskaj arhiv. Seveda pa moraš nekako priti do neškropljene lupine. In sicer ti to lahko uspe le, če slučajno poznaš koga, ki slučajno živi dovolj blizu morja in se hkrati slučajno ukvarja z vzgojo citrusov. Šele potem, če ima seveda slučajno dovolj pridelka, lahko tudi ti prideš do svojih neškropljenih citrusov. Na žalost pa marsikdo, na primer jaz, zelo težko pride na ta način do limon in pomaranč. Moram pa reči, da sem sicer že videl na primorskih dvoriščih manjše limonovce, še nikoli pa nisem videl pomarančevca (razen v Grčiji). Kakorkoli že, meni vse skupaj ni prav dosti pomagalo. Nič več ne vem kot prej. Verjetno tudi tebi ne. Dilema torej ostaja. Če morda ugotoviš kaj več, se prosim javi.
Aleš
Ales