14. okt 2006 9:36
Jaz sem čez tole zobno kalvarijo šla lani 2-krat (levo in desno spodaj)i. Čeprav sem imela čakalno dobo tudi več kot pol leta (se ne spomnim točno), so me zaradi ponavljajočih se vnetij vzeli naprej urgentno. Morda pa bi si vnetja lahko prihranila z uporabi zobne prhe, s katero odstranimo večino hrane, ki ostane med zobmi, tam potem gnije in posledično povzroča vnetja dlesni. Pri napol izrastlih modrostnih zobeh nastanejo še tisti značilni žepki, ki so še posebej privlačni za nabiranje ostankov, ki jih s krtačko in nitko ne moremo odstraniti. Jaz zobno prho sedaj redno uporabljam skoraj po vsakem obroku (ko sem seveda doma) in nimam več nobenih problemov z dlesnimi. In ko grem od doma (dopust) se mi je že zgodilo, da so me tam začele boleti dlesni, po vrnitvi domov in dveh dneh redne uporabe prhe pa je bilo spet vse OK. Aja, še to, tista navodila za pooperativno oskrbo je pa dobro dobesedno upoštevati, jaz sem bila po prvi odstranitvi zelo dosledna in ni bilo problemov, pri drugi pa sem sestro vprašala, če moram piti po slamici ali lahko kar iz kozarca, pa je rekla, da ni potrebe po slamici, samo ekstra pa naj zoba ne izpiram. No, jaz sem krvni čep, ki se sicer naredi in ščiti rano pred vnetji uspela izprati kar z vodo iz kozarca (pa saj mi je bilo logično, se pač nisem ravnala po zdravi pameti), tako da sem potem še kakih 10 dni zaradi vnetja in s tem povezanih bolečin morala skoraj vsak dan k zobozdravniku menjat trak (z zdravillom), ki je potem to vnetje pozdravilo.
Čim manj bolečin in hitro rešitev problema...
Encijan