12. okt 2006 15:28
Ker nam med tednom kuhajo drugi (tri dni tri babice, dva dneva pa plačujemo eno gospo), naredim plan za teden dni v naprej.
Gledam na to, da jemo več vrst mesa (perutnina, teletina, govedina, svinjine tako rekoč ni na jedilniku, razen kdaj kakšna ribica) in vsaj enkrat tedensko ribe, da se menjujejo priloge (krompir, riž, testenine, kus kus, ajdova kaša, njoki, vlivannci, sirovi žličniki....), da je veliko zelenjave, da so zraven enolončnice. Potem ob koncu tedna tudi lažje opravim nakup. No, včasih ravnam obratno - jedilnik sestavim glede na vsebino hladilnika in zamrzovalnika.
Včasih sem si pomagala tako, da sem na posamezne liste papirja napisala juhe, priloge, glavne jedi, enolončnice, zelenjavne jedi, pa tudi sladice, in sem potem, ko je zmanjkaovalo idej, kombinirala s pomočjo teh "švinglcetlov".
Ko se nam je zazdelo, da se ponavljamo, sem malo pobrskla po knjigah, revijah, tudi po Kulslo, smo vnesli kakšne novosti in odvisno od tega, kako so se "prijele", smo jih potem uvrščali na jedilnika li pa opustili.
Železni repertoar pa ima verjetno vsak od nas - mi imamo to za vse naše štiri "kuharice", saj se ve, katera naredi posamezno jed najbolje. Moja mama ne sme delat lazanje, taščin ričet je zakon, ne sme pa se lotit prebranca, tretja babica je mojstrica za obare, paprikaše in makarone z mesom, naša prava kuharica pa za lazanjo, gratinirane zadeve in razne zrezke.
Mamamia
mamamia