Cirklaža

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

tema odprta - 11. okt 2006 8:31 | ogledi: 6.167 | odgovori: 12

Sem v 5 mesecu nosečnosti in zadnjič pri rednem pregledu mi ginekolog povedal, da imam skrajšan maternični vrat in da bi bilo dobro narediti cirklažo. Ker nad tem nisem preveč navdušena (čeprav ni kompliciran poseg, se pa v končni fazi opravlja pod splošno anestezijo), sva se z ginekologom zmenila, da bova stvar zaenkrat prestavila, jaz pa sem obljubila, da bom poskusila čim več počivati.

Približno vem za kaj pri cirklaži gre, rada bi pa izvedala več podrobnosti. Iskala sem že v medicinskem priročniku in na internetu, vendar nisem zasledila nobenih konkretnih informacij. Ne vem, mogoče naziv ni pravi oz. dovolj strokovn. Mi zna kdo kaj več povedati o tem?

LP

katjushka

marijak  

član od: 23.9.2005

sporočila: 42

11. okt 2006 8:43

Tudi meni so pri drugi nosečnosti (prva se je končala s spontanim splavom) naredili ta poseg. Zadeva ni popolnoma nič komplicirana - nobenih bolečin po posegu, v bistvu sploh ne veš, da so ti kaj delali. Poseg opravijo v splošni anesteziji, kakor že veš, s tem, da mesec dni pred napovedanim rokom poroda "zadevo" odvežejo. To pa naredijo ambulantno, brez anestezije - tudi tega ne čutiš popolnoma nič, tako, da se za to odloči brez strahu. Sama sem bila bistveno mirnejša skozi celo nosečnost, ker sem vedela, da so možnosti ponovnega spontanega splava manjše in se lahko "svobodnejše" gibljem - kolikor sem se seveda lahko. Želim ti vse dobro do "velikega" dne. marijak

katjushka  

11. okt 2006 10:09

Hvala, marijak. Pri meni tudi pri prvih dveh nosečnostih ni bilo težav, sedaj pa se stvar giblje nekje na meji. Kar je posledica že dveh nosečnosti, bolj šibke konstrukcije, pa tudi dejstva, da smo pri drugi nosečnosti gradili in se selili. LP katjushka

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

11. okt 2006 10:13

Katjushka, o tem žal ne vem nič, želim pa ti vse dobro, kakor koli se že boš odločila! Pa da boš spekla čudovito tole: http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4625 Moja kolegica je imela prav tako skrajšan vrat, pa je morala veliko počivati (še z avtom ni smela nikamor). Sedaj že pestuje. Atina Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 11. okt 2006 10:14:35

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

11. okt 2006 11:20

Katjushka,prašaj Dr.Pušenjaka-ginekologa,na med.over.net...odgovori ti v 2 dneh in zelo preprosto.Jaz od svoje ginekologinje ne zvem veliko ,samo da čimprej greš-zato kar na ta naslov dam vprašanje in dobiš res izčrpen odgovor. kuharca37

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

11. okt 2006 11:30

Hm, meni so jo naredili v šestem mesecu nosečnosti, dokaj pozno torej, in ni bilo nikakršnih problemov. "Razvezali" so mi jo deset dni pred izračunanim rokom za porod, pa sem potem skakaljala naokrog še dodatni teden dni. Sicer pa je marijak že večino napisala. Sama sem vso drugo nosečnost - pri tej sem imela ta poseg - morala preležati, kljub mirovanju pa je otročaj rinil ven in smo ga še malo zadržali...Skratka, neproblematičen poseg. Mamamia mamamia

katjushka  

11. okt 2006 15:42

Marijak in mamamia, pa sta zaradi tega imeli še kakšne druge omejitve...npr. vožnja z avtomobilom, telovadba za nosečnice,... Kuharca 37, bom tudi na med.over.net poskusila...hvala za nasvet. LP katjushka Sporočilo je spremenil(a) katjushka dne 11. okt 2006 15:44:32

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

11. okt 2006 16:53

Jaz sem že pred cirklažo morala strogo mirovat, bila sem na hormonski kuri (hvala bogu sem lahko bila doma, čeprav sem bila zrela za bolnico - sem imela srečo,d a je imel kdo skrbet zame). Gibanje sem imela omejeno - kratki sprehodi - od postelje do fotelja, počitek, in potem nazaj, je rekel zdravnik - in tudi vožnja z avtomobilom samo v nujnih primerih (kak pregled morda)....potem pa obvezno mirovanje...Sem pa hodila takrat v materinsko šolo, a so me vozili, pa tudi vseh vaj nisem delala, samo nekatere - po navodilih sestre, ki je vodila materinsko šolo. Pa je deklič, ki najprej ni hotel niti obstat, potem je prezgodaj rinil na plano, ko bi bil lahko to naredil, pa je še kar vztrajal pod mojim srcem, danes tak, kot da sem celo nosečnost preplezala po drevesih... Že ima cirklaža svojo vlogo in pomen. Mamamia mamamia

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

11. okt 2006 21:02

Draga katjushka, če do zdaj nisi imela drugih težav, ki bi ti narekovale kakšne omejitve, boš lahko normalno funkcionirala tudi po cerklaži - vsaj pri meni je bilo tako. Naredili so mi jo ravno tako zaradi kratkega materničnega vratu in še nekaj manjših težav v prvi polovici nosečnosti in moram reči, da sem potem z veliko lažjim srcem čakala, da minejo tedni do veselega dogodka. Pa še kljub temu se je falotu mudilo in je prišel 17 dni prezgodaj. Se mu pozna še zdaj - vedno se mu mudi ... Uživaj v nosečnosti - ker je to en čisto poseben čas! Blanchy

marijak  

član od: 23.9.2005

sporočila: 42

12. okt 2006 7:17

Bodoča mami Katjushka, jaz sem se po opravljenem posegu bolj pazila le kakšen dober mesec. Potem pa sem normalno gibala, kolikor sem seveda lahko - daljši sprehodi, občasno lažja telovadba. V materinsko šolo nisem hodila - ta nosečnost je bila pred 21.leti. Sam porod je potekal izredno hitro in lahko - še danes se čudim, kako brez težav je vse minilo, saj je bilo ob drugem porodu malo več težav. Prepričana pa sem, da se je v toliko letih vse spremenilo (mislim na izkušnje zdravnikov in njihovo skrb za bodoče mamice - več možnosti razlilčnih pregledov ipd), da bodi kar pomirjena do konca. Seveda upoštevaj nasvete tvojega ginekologa, drugače pa se zanašaj na svoje občutke in počutje. Srečno! marijak

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti