5. okt 2006 11:31
Mene je poleti imelo, da bi omenila Supersize me v diskusiji o fritezi ali pa cvrtju - pa je bila diskusija že brez tega dovolj pregreta...
Film daje naslednje iztočnice za razmislek:
- Navajanje na hitro in poceni hrano do te točke, ko "hitra hrana" postane življenski stil (v smislu, da za malcio ješ džankfund, pa da greš z družino na džankfud, pa da džankud ješ v avtu in zraven še malo telefoniraš in rigaš, pa da si džankfud prineseš v pisarno, tako da vsa pisarna smrdi, pa da džrankfud prineseš domov in smrdi dom...in končaš na džanklajfu)
- Navajanje na hitro in poceni hrano pri otrocih, tako da že zgodaj razvijejo slabe prehranjevalne navade in bolezni
- Sladkor, sol in ocvrto - to je preverjena kombinacija za slabo zdravje in kratko življenje (model, ki je jedel burgerje, krompirčka pa ne, je suh in nima previsokega holesterola - ampak, lepega, dolgega in kvalitetnega tretjega življenskega obdobja ne bo dočakal - tisti burgerji se bolj počasi pacajo po telesu, amapak zanesljivo se pacajao).
To, da so v ZDA večje porcije, ne pomeni, da se v Slo ne bo zgodila ena močna odvisnost od Mcburgerjev in podobne nesnage. Tudi mala porcija je nesnaga - bo šel pa proces malo bolj počasi, ampak vedno se pride do Mcdebeleosti. Pa tudi pri nas se porcije večajo. Kar pojdite v en multikino in poglejte, koliko pokovke (ki je ena sama svinjarija) prodajajo! Ali mi kdo lahko, prosim, navede en sam dober razlog, zakaj je treba med gledanjem filma jesti pokovko in piti kolo (in srkati zadnje kaplice na dnu kozarca, da sliši vsa dvorana9? Zakaj je sploh treba jesti med gledanjem filma? A doma tudi pred tevejko ljudje jedo (bljak bljak bljak) in hrana ostaja v gubah od kavča?
Nisem popolnoma proti hitri hrani - ampak so tudi bolj kvalitetne hitre hrane in če ni druge, imamo še vedno možnost izbrati malo boljše in hitro - sama mnogo raje izberem kakšno pico (mala porcija) ali pa kakšen mali kebab s sirom in melancanami.
Vendelina jr.