4. okt 2006 10:32
Me veseli Vilma, da sem vsaj tebe spravila v skušnjave!
Bučni fondi je stara jed iz Normandije, ki se pripravi takole :
3,5kg težka rumena buča (ker so hokaido manjše, ostale sestavine prilagodiš teži svoje)
200g grojerja
8 rezin toasta (popečene, zrezane na kocke)
1l sladke smetane
sol, poper, česen v prahu
buči odrežeš pokrov in izdolbeš semena. Potem na dno tako dobljene "posode"daš nekaj toasta, plast sira...itd do vrha. Čez se polije začinjena smetana, pokrije z odrezanim pokrovom ter da v pekač in v pečico. Toliko težka buča se peče 2 uri na 180. V ta "fondi" se nič ne pomaka, pač pa se je z žlico - bodisi iz cele buče, ali pa razrezane na pol, četrino...pač glede na to, kako veliko bučo imaš. Jaz imam rada začinjeno hrano in v smetano dam še malo kajenskega popra, pa tudi pri siru rada odrežem malo več.
bučni frites pa naredim tako, da bučo zrežem na primerne krhlje- palec debele in jih dam za 2 uri v "paco" iz olivnega ali bučnega olja, v katerega nadrobim žajbelj, timijan, dodam sol, poper, papriko, malo čilija. Potem pa zložim vse skupaj v pekač in pečem do mehkega na visoki temperaturi. Mora imeti temno barvo.
Če imaš rada buče, ti priporočam tudi mojo bučno juho - je ena redkih tukaj, ki je narejena brez moke ali krompirja in kupa smetane.
Lisa