2. okt 2006 19:21
Sem že malo pozabila in sem šla sedajle prav na avtomat obnovit znanje o programih. Če bi pekla na hitri program to traja pri mojem avtomatu 2:20. Pri normalnem 3:00. Ampak jaz nikoli ne pečem v avtomatu, ampak vedno v pečici, gnetem in vzhajam pa v avtomatu, kar traja 1:30. Iz preprostega razloga, ker vedno spečem več kruha, kot pa ga lahko speče avtomat(končna teža je med 1600-1800g). O količinah, ki jih zmečem notri bi težko točno, ker vedno notri mečem na "uč", Kvas je vedno sveži, nikoli suh. Sladkorja nikoli. Drugače pa še moka , voda in sol (brez dodatkov). Pri bolj rafiniranih mokah (beli kruh) je kvasa malenkost manj kot pri manj nerafiniranih. Kadar dodajam dodatke, sem bolj pozorna prvi 15 minut pri samem mesenju in pa takrat še korigiram, ko testo vzamem ven iz avtomata.
Ko testo vzamem ven, ga na hitro zgnetem v obliko, ki jo želim (hlebec, štruca....) in postavim v ogreto pećico (na 40 stopinj) za cca. 15 minut. Potem ga stresem iz košare na pekač in spet odvisno od tipa kruha premažem z vodo, posujem s semeni, prerežem...., pečico zaprem in nastavim 175 stopinj in 50 minut peke. Se pravi skupnega časa pri tem postopku je 2:40, kar je meni enako kot pri peki v avtomatu. Po končani peki ga kakšnih 15 minut pustim še v pečici, potem pa obrnem na rahlo vlažen serviet in pokrijem. Če pa vse delam ročno, potem se ta čas razvleče nekje na okoli 4 ure, potrebujem kar nekaj prostora (ki mi ga kronično primajkuje) in s tem da tulim na vse in vsakogar: zapirajte!! a ne vidiš, da kruh delam!! a ne moreš ta trenutek biti kje drugje? in podobno.
Kruh takole pečem že nekaj let in na nekje 100 primerov bi lahko govorila o 3% "ponesrečkov"
Ima pa ta sistem eno napako, ki pa je seveda "človeški faktor". Na testo ne smemo pozabiti. V tem primeru nam namreč preraste dovoljene meje in se razbohoti preko notranje posode (to pa se mi je ob babjem čveku dogodilo nekajkrat). V takšnem primeru je najbolje vzeti testo ven, rešiti kar se da rešiti in vse skupaj nekje na zraku pustiti, da se posuši in se čiščenja lotiti šele naslednji dan. Takšna je pač moja izkušnja.
Pozdravček Marika
Sporočilo je spremenil(a) marika dne 02. okt 2006 20:49:51