27. sep 2006 13:21
kruha ne kupujem, ker ga pečem sama, ali na roke (navadno med vikendom, včasih tudi kako popoldne:) ali v kruhomatu (med tednom), stane me pa približno 45-60 sit moka, voda, sladkor in sol mogoče kakih 5 tolarjev max., včasih dam med, to je mogoče še en tolar zraven, pa elektrika in včasih semenke in kosmiči, tako da računam da moj kruh stane od 50 do 100 sit na kilo oz. 900 g. Če delam sladki kruh z rozinami in oreški, je pa že malo več, verjetno. čez 300 pa po moje ne gre, tudi če je taboljši:)
Kadar kupiva kak kruh, je to navadno hiper štručka pri sosedu, da zmaževa vsak eno med nakupovanjem, kamor greva vedno lačna:) Včasih sem kupovala še kornšpice, pa se mi zdaj ne zdijo več enako dobri - ne vem, ali sem se jaz razvadila od domačega kruha, ali so spremenili recept ali pa so dali pečt drugi pekarni. Ni več isti in ga ne kupujem več. Včeš mi je soriški in sosedov ali stoletni, ju skoz mešam (od kupljenih). Kdaj sem nazadnje kupila štruco ali hlebec kruha v trgovini pa ne bi vedela, že dolgo nazaj, pa definitivno ne za naju:)
Na teden pečem različno, včasih vsak drugi dan (v gl. pozimi), včasih pa enkrat na teden (v gl. poleti). Nisva velika kruhojedca, ker rada pečem veliko raznih prigrizkov, pa je to potem bolj popularno:) Čeprav tudi kruh kar gre. Problem je v tem, da sva samo dva, kruh v kruhomatu pa je lep in ima krasno teksuro v glavnem samo, če daš pečt veliko štruco (iz pol kile moke). Tako nama dostikrat malo ostane, sploh ker fant navadno pozabi, da je še kruh doma:) jaz pa itak nisem preveč kruhasta:)
V bistvu niti ne vem, koliko je kruh v trgovini, vem samo za te male kruhke, ki jih kdaj kupim, če kam grem, sproti. Glede na stroške, se mi zdi, da je pri kruhu največja razlika, večja kot recimo pri testeninah, tam se domačih skoraj ne splača delat, cenovno gledano...
Mislim, da bom v vsakem primeru pekla kruh še naprej doma:) Ker je boljši, vem kaj je not, predvsem pa je hitreje. Moko, sol in kvas imam itak vedno na zalogi, vodo seveda tudi in tako kruh naredim hitreje kot pa da bi šla v trgovino, čeprav jo imamo blizu... tako da bi lahko rekli, da delam kruh iz čiste lenobe, hehe:)
Veri