20. sep 2006 18:09
Pozdravljena!
Mlečni riž je v bistvu enostavno pripraviti, paziti morate le na primeren riž. Najboljši je okroglozrnati, na vrečki/škatli pogosto piše, da je primeren za sladice. Torej, opran riž zakuhajte v rahlo osoljeno mleko in ga med stalnim mešanjem kuhajte tako dolgo, dokler se jed ne zgosti oz. riž skuha do mehkega. Sicer vam težko navedem količine, ampak jaz dam na pol litra mleka dobro pest riža. Če vidite, da riž še ni kuhan, mleko pa je izhlapelo, ga mal dolijte (najbolje vročega). Mlečni riž mora biti na koncu pocast in gost.
Nekateri pri pripravi mlečnega riža mleko zmešajo s polovico vode, da je jed lažja.
To je v osnovi to.
Kar se pa tiče dodatkov - meni ga je mami potresla z mal sladkorja in kakavom .. sama pa ga zmešam s cimetom, rjavim sladkorjem, svežo karamelo, vanilijevim praškom, belo čokolado, žličko ruma, jagodnim/borovničevim džemom ...možnosti je ogromno. Po moje je tudi sadje v redu, ampak tega še nisem poskusila. Mogoče suhe marelice? Ali pa popečene slive, mljask.
Mlečni riž pa je carski, če na koncu vanj vmešate pudingov prašek in kuhate še kako minuto, dve.
Držim pesti, da se vam ne bo prismodil (meni se skoraj vedno
Prijazen pozdrav!
jancka