14. dec 2001 21:15
Pri naši hiši sem jaz zadolžena za sladkarije. Izbira pa gre nekako takole - na vprašanje, kaj bi pa letos spekli za novo leto, se oglasi vsak po vrsti - oči bi polmesece in figove kroglice, mami petit fours in obvezno lešnikove rogljičke, za moža morajo biti kokosove palčke(čupavci), zame pa cimetove zvezdice in london rezine. Vsako leto naredimo tudi napolitanke, eno od "salam" in vsaj ene praline. Ne sme manjkati potica in tudi sadni kruh pečemo zadnjih nekaj let. Vsako leto potem seznam dopolnim še s kakšnim svežim receptom. Pečem pa tik pred zdajci, da se pecivo preveč ne posuši. Kar zadeva piškotke-darila, pa me prijateljica vsako leto obdari s peharjem domačih dobrot (kakih 20 do 30 vrst piškotkov napeče tja od Miklavža do Božiča in z njimi potem obdaruje bližnje. Je frajerka in po mojem vsak keks petkrat v roke vzame, da so potem vsi taki lepi, okrancljani, da ti jih je skoraj škoda pojest). Za pokušino pa eden od lani preizkušenih receptov, ki sem ga dobila pod naslovom ČOKO kocke:
Zmešaj 14 dkg. masla, 14 dkg sladkorja in 4 rumenjake. Dodaj 10 dkg mletih orehov, 10 dkg ribane čokolade, 1 žlico moke in sneg iz štirih beljakov. Speci.
Pečeno polij s prelivom iz 15 dkg čokolade+10 dkg margarine+2 žlici mlačne vode+3 žlice sladkorja (vse skupaj nad paro mešaj, da se stopi in poenoti, v ohlajen preliv pa vmešaj še 1 rumenjak in 8 dkg. masla).
Zadeva naj odstoji kakšen dan na hladnem, če se ji boste zmogli upreti.
To je tak recept za čokoholike in se je definitivno uvrstil na moj seznam novoletnih sladkarij.
čakam še kakšne nove predloge in vse pozdravljam,
Irena