14. sep 2006 15:31
Okraske lahko kupiš v večjih hipermarketih, na policah, kjer najdeš tudi pecilni prašek in podobno, nekje majo to, drugje drugo, kot je že Vandelina napisala, samo res pa je, da je izbira bolj tako-tako, tako da se splača kake take stvari doma naredit, če si malo bolj ustvarjalna dušica (kar verjetno si, če te to zanima:)
Živalska smetana je navadna
sladka smetana, recimo tista rumeno-zelena od ljubljanskih mlekaren, ma pa vsaka trgovska znamka tudi svojo, te so tudi ok, samo navadno je malo manj not (v trgovski 250 ml smetani je navadno not 240 ml, v tisti od mlekaren pa več kot 250 ml), pa malo hitreje se pokvarijo. Če jo boš takoj porabila niti ni važno, katera je.
Pri živalski smetani moraš pazit samo to, da je ne stepeš preveč, ker potem ni več povratka nazaj. Kar dobiš, je sicer čisto uporabno, samo ni smetana, ampak maslo:) malo bolj je haklih kot rastlinska, ker se malo hitreje sesiri (rata maslo) kot rastlinska, ampak ni pa neka znanstvena fantastika, po moje ne boš imela nobenih težav.
Marcipan in barvila lahko dobiš na istih policah kot okraske, barvila so v takih malih stekleničkah, kak dm velike, stekleničke so steklene in prozorne, da vidiš barvo, zadnje čase skoraj povsod dobiš barvila od Foster"s Clarc ali nekaj takega (majo tut ene ala cedevite, sicer ne vem, kaj delajo), ki se meni zdijo zelo v redu, lepo obarvajo, enakomerno in dosti živo, če želiš, seveda. Sicer naj bi bila boljša barvila v pasti, ampak pri nas jih še nisem videla, če kje zbrskaš, se priporočam za info:) Samo to moraš pazit pri teh od tega proizvajalca, ker ima arome in barvila enako pakirane in so si lahko zelo podobne, potem pa vzameš stekleničko, na kateri piše orange, pa moraš dobro pogledat, a to zdaj pomeni, da je not oranžno barvilo ali aroma pomaranče (obe tekočini sta oranžni, ampak aroma ti skoraj nič ne bo obarvala tvoje mase). Imaš tudi od Etola v malih kvadratastih stekleničkah arome in barvila skup, ki so ok samo za kake pastelne odtenke, ker žive barve od tega ne moreš dobit. So pa v redu sicer. Samo uporabljaj bolj kot aromo...
Marcipan lahko sicer tudi sama narediš, je neprimerno cenejši in neprimerno boljši kot kupljeni, tega fant sploh ne mara, domačega mi pa skoz krade, ko kaj delam:) če rabiš recepte, povej.
Barvilo dam jaz v smetano proti koncu stepanja, zato ker če daš čisto na koncu, potem se ti lahko smetana sesiri, ko jo še naprej miksaš,d a lepo razporediš barvo, na začetku pa vsaj jaz nimam nobenega občutka, koliko barvila naj zlijem v tisto malo belo lužico na dnu posode... Ko dobi stvar nek volumen, je veliko lažje ocenit, koliko ga rabiš... Ampak prav zafrknit ne moreš v nobenem primeru: če daš premalo, pač še dodaš, če daš preveč, pa posebej stepeš še eno smetano, pa vanjo dodajaš tisto premočno obarvano, dokler ne dobiš želene barve. Ostalo premočno obravano pa lahko nadevaš na sladoledne kupe, recimo:)
- kje se v MB dobijo barvni ledilni listi.
Na to ti žal ne vem odgovorit, ampak mogoče ti bo prav prišla ta ideja: tudi te lahko namreč narediš sama: na barvaste papirje (lahko kar navaden kolaž) natiskaš vabilo (lahko oblikuješ s kako lepo pisavo,tudi v wordu se marsikaj da...), lahko ga pa seveda tudi na roko napišeš, bo še bolj fensi, če lepo pišeš.
Upam, da ti je kaj pomagalo, če še kaj rabiš ali sem bolj čudno napisala, pa povej.
Veri