kaj je slanutk ???...hvala
l.p
vegeterianka
kaj je slanutk ???...hvala
l.p
vegeterianka
12. sep 2006 13:54
Slanutak Latinski naziv: Cicer arietinum L. Engleski naziv: chickpeas Regionalni nazivi: naut Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g kcal/kJ 364/1525 Ukupno bjelančevina (g) 19,30 Ukupno ugljikohidrata (g) 60,65 Dijetalna vlakna (g) 17,40 Ukupno masti (g) 6,04 Kolesterol (mg) 0,00 Opširnija tablica Usporedi namirnice Opis i porijeklo Energetska i nutritivna vrijednost Ljekovitost Kupovanje i čuvanje Priprema jela sa slanutkom Recepti Opis i porijeklo Slanutak je mahunarka čije je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Svjetlosmeđe je boje i koristi se u pripremi variva ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. "Zbog svoje kremaste strukture i orašastog okusa, slanutak je izvrstan za pripremu namaza i dipova." Porijeklo slanutka nije sa sigurnošću utvrđeno. Smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu prenijeli Turci, koji ga nazivaju nohut. Poznavali su ga i stari Rimljani, koji su ga kuhali, pržili i miješali s drugim mahunarkama, osobito graškom. Iako je u svijetu rasprostranjen gotovo na svim kontinentima, najviše se uzgaja u Aziji (Indija, Pakistan, Kina, Afganistan, Iran, Sirija). U Europi je najviše cijenjen u Španjolskoj. U nekim zemljama od slanutka melju brašno, koje zatim miješaju s pšeničnim ili ga koriste kao nadomjestak za kavu. ČE GRE ZA TO ZADEVO JE VEČ NA SLEDEČEM LINKU : http://www.coolinarika.net/index.php?id_menu=8315&action)=hr&hurl=false&infopush Dodija
12. sep 2006 13:59
ravno na tem linku sem našla ta namaz vendar nisem vedela kakšna sestavina je to...hvala za obširno razlago....sedaj sem padla v njihovo stran ...in ne morem se potegniti ven....hihihi l.p. vegeterianka
12. sep 2006 14:01
aha ... vegetarianka se je zagozdila nekje na poti nazaj, zato pa tud jaz tam nemočno obtičala. Dodija
12. sep 2006 14:02
iz angleščine bi to bila čičerika, torej je namaz iz čičerike p, Sporočilo je spremenil(a) majamarko dne 12. sep 2006 14:03:53
12. sep 2006 14:06
majamarko ... pa tud po videzu bi lahko bila čičerika. Dodija
12. sep 2006 14:12
Definitivno JE čičerka. LP cervus
12. sep 2006 14:20
Sastojci za 4 do 6 osoba 2 žlice sezama 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak 1 žličica Vegete 200 g kuhanog slanutka 2-3 žlice limunova soka 2 češnja češnjaka 50 ml maslinova ulja 1 žlica nasjeckanog peršina ½ žličice kajenskog papra vegetarijanka ... a gre morda za ta namaz ????? Dodija
12. sep 2006 15:17
ja ja čisto sem padla notri...prekopirala sem sedaj kar nekaj receptov...internetno stran imam že nekaj mesecev vendar komaj sedaj sem se zraven usedla, da v miru gledam....pa sem padla v luknjo in ni izhoda.......namreč že 20 let sem zasvojena z zbiranjem receptov....potem ves kaksna je moja mala omara z njimi nabita z zvezkim...revijami...knjigami.....in mape ki so nabite z sprintanimi strani receptov..... tako da mi ni pomoči, ko najdem takšno stran.....sem sposobna nekaj ur sedeti ....očitno sem edina ???" vegeterianka
12. sep 2006 15:24
ha ha vegeterianka...a prideš pogledat k meni? je še računalnik ves zabasan, ne samo omare:)
12. sep 2006 15:36
elaphus, redka izjema, ki si prav napisala ČIČERKA. Še pojasnilo za druge nevedneže: v SSKJ je čičerka z enim i-jem.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Pica zvitki
Goveji golaž iz pečice