8. sep 2006 14:24
V azijski kulinariki (toliko, kot sem imela stika z njo) je kar precej izpiranja - riž z manj škroba se potem kombinira zostalimi jedmi - če bi ga naredili "po naše", pa npr kombinirali s sojinim oljem najbrž ne bi posebej dobro izpadlo. Azijske kuhinje tudi veliko pečejo riž v riževe pogače in če riž ne bi bil izpran, bi tiste pogače razpadle (to vem, ker mi je razpadla, izpran riž je pa lepo stal skupaj). Sicer jih imam malo na sumu, da so vsi postopki pri izpiranju riža tudi malo v sorodu s tisto idejo, da je bil ženski del družine polno okupiran s pripravo hrane in to dolgo časa, da jim niso druge neumnosti šle po glavi....Recimo, jaz sem dobila en perzijski recept, kjer je pissalo, da se riž izpira 18 ur (skodelica, voda, pol ure, precediš čez - pazi! - svilnato krpo - in potem postopek ponavljaš cel božji dan), Moderna kuhinja je to skrajšala - glej prispevek od ežoja in mamamie. Po drugi strani pa riža za mlečni riž ni treba izpirati, pa za paello tudi ne. Ampak za tako hrano ne uprabljaj jasminovega riža, ga je škoda. Vendelina jr.