12. sep 2006 10:04
Jaz ti pa res ničesar ne zamerim. Glede količine vode za jasminov riž pa sem napisala, da mora biti voda tri cm nad rižem, kar je bistveno več kot samo tri cm vode...pa pustiva to. Mimogrede, imam jih krepko nad 40, sem že bližje 50. Pa še nekaj: riž je krasna stvar. A mi ga uživamo na različne načine, navsezadnje je zato tudi toliko vrst riža na svetu, da lahko kombiniramo po mili volji. In pri nas doma je na policah vedno vsaj pet vrst riža, da lahko vsak trenutek naredimo jed, ki se nam zahoče. Jasminov riž je pač ustvarjen za kuhanje na pari ali "na belo", ker ga vzhodnjaki uživajo ob omakastih jedeh. Zato se mu nič ne dodaja, da vpije okuse tistih čudovitih tajskih, kitajskih, indijskih, vietnamskih, burmanskih, indonezijskuih itd mesnih in zelenjavnik omak. Rizi bizi je druga zgodba. K pečenemu piščancu ga ni boljšega od dobrega rizi bizija ali riža s kakšno drugo zelenjavo (sploh paprika in čebula se mu lepo podata...), za kakšno dobro mesno rižoto si dam koleno vrtat, morska rižota, rižota z beluši in škampovimi repki, ali zgolj z bučkami in smetano - te so pa tako uživaška zgodba vase. Tako da upam, da tisto, da ima nekdo riž za tako pač tam neki, ne leti name. Mi dobra hrana preveč pomeni, da bi en sam poceni riž uporabljala za vsepovprek. No, tudi pri nas gre v rizi bizi grah z domačega vrta. No, pa uživajmo še naprej, saj zato smo navsezadnje tukaj, kajne? En sončen štajerski pozdrav, Mamamia mamamia