Prosim lepo, dajete mi povedat, v čem je trik, da se pri turški kavi (kuhana v džezvi) usedlina lepo na dnu zgosti in da ne plavajo delci kave po tekočini?
Kuhanje kave
7. sep 2006 14:56
v mešanju..... če daš žlico kave v vrelo vodo se naredi "čep"...tako kot pri moki.... Jaz dam vedno kavo v vodo predno začne noret in mehurčke delat...premešam..pustim, da se vzigne in to je to. Petra 1
7. sep 2006 14:56
Pa še podvprašanje: kako že pravijo, v kakšni posodi da ne smeš kave hranit in v kakšni jo lahko? Petra, hvala za odgovor; jaz v bistvu tudi naredim tako, pa vseeno plavajo. Uporabljam pa Barcafe. Sporočilo je spremenil(a) smrketa dne 07. sep 2006 14:58:19
7. sep 2006 15:00
Tega ne vem....ker jo skuham in popijem....ne hranim Tudi jaz uporabljam isto kavo, tako da ti res ne vem svetovat...mogoče bo kdo kaj več znal. lp Petra 1
7. sep 2006 15:07
Mene so učili, da dam v kavo, potem ko jo odstavim žlico mrzle vode, da se lepše usede. Sicer jo pa zdaj kuham v kafetjeri, turška mi ni sedla. Petra 1, po moje ni mislila na skuhano kavo, ampak na mleto kavo. Imam jo v kovinski dozi. To naj bi bilo za kavo najboljše, zakaj, pa se ne spomnim več. Loni Makaroni
7. sep 2006 15:07
smrketa moj ko dela turško vedno najprej v "džezvici" "popraži" kavico, ki si jo kar lepo sproti meljeva, lahko s sladkorjem ali brez (pač smo na dieti in smo zmanjšali sladkor) potem zalije z vodo in počaka da zavre, odstavi in počaka da se malce usede pa da potem še enkrat na vročo ploščo tako da še enkrat zavre - s tem naj bi baje dala več okusa in arome... p, m
7. sep 2006 15:09
U, koliko nasvetov, hvala vsem! Drugače pa - ja, mislila sem, kje (v kakšni posodi) spraviti mleto kavo. Skuhano tudi jaz najraje kar spijem smrketa
7. sep 2006 15:14
Enkrat pred letom-dve smo že govorili o turški kavi. Jaz sem še "stara šola" in mi je turška kava - zakon. Nekoč smo jo v službi kuhali odenkrat tudi za 10-12 ljudi, za vsakega v svoji džezvi. Jaz vodo zavrem. - Kava mora biti drobno mleta. - V džezvo dam dobro žličko kave in slabo žličko sladkorja, premešam in dam na ploščo - za delček sekunde. Vodo nalijem preko kave v džezvi, premešam in še enkrat postavim na ploščo, spet za sekundo, da se začne "dvigovat". Zlijem v skodelico, ampak ne tako - od enkrat, temveč džezvo postopoma obračam, da na kavi ostane lepa smetana... Kava, ki nima smetane, je grobo mleta ali se ni dvignila ali se je parkrat "obrnila" - je prevrela, ali pa je "tenka" - premalo kave. Če kuham v džezvi za dve kavi, dam dobre 3 žličke kave in slabe 2 žlički sladkorja. Pozdravček!
7. sep 2006 15:17
ja logika........včasih mi zataji haha jaz jo hranim v kovinski škatli na navoj. Kavi škoduje zrak in svetloba. papa Petra 1
7. sep 2006 15:24
Kaj ti je pa treba toliko hraniti? Jaz odprem 10 dag kave, dam v steklen kozarec s pluto zamaškom - itak je v dveh,treh dneh porabljena. Pozdravček!
7. sep 2006 15:29
Jaz pa prisegam na Lavazzo ali pa Illy (ker sem pač bolj nedeljski kofetkar in me cena zato ne moti tako - raje pijem manj pa takrat odlično). Jo pa vedno precedim skozi gosto sitce, pa nimam problemov z usedlino. Pa z užitkom kofetkajte še naprej nenika14Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
Jernejev zelenjavni curry
Rebrasti tulci alla norma z omako Arrabbiata Barilla