14. sep 2009 8:57
rimljanka je napisal/a: |
Saj na Krasu je ja veliko drena, se spomnim pravih živih mej tam nekje proti Sežani............... In seveda, če drnulje dobi slana, so najboljše, prav spominjajo na češnje, po okusu, seveda, ampak letijo z drevesa.................... rimljanka - zasebno mnenje |
Res je - letos ga je ogromno! Letos je bilo junija dosti dežja, zato so plodovi večinoma zelo debeli in tudi niso odpadli, kot se zgodi, če je ob začetku poletja že suša.
Sama sem jih z družino nabrala 11 kg in so vse že predelane v marmelado. Iz ostankov mesa in koščic pa sem naredila še nekaj soka (maso sem zalila z nekaj vode, prevrela, stisnila skozi gazo in še enkrat prevrela s sladkorjem).
KO jih greste nabirat, si nesite s sabo eno rjuho ali kos "vrteksa", ki ga položite pod grm, najprej fino otresete, da najbolj zreli plodovi popadajo na podlago, potem pa obirajte naprej. Tudi če še ni bilo slane, nič zato, na tistih grmih, ki so lepo osončeni, so plodovi že čisto črni in sladki. Tiste malo manj zrele pa pustite v plitkih gajbicah nekaj dni, da se "umedijo" in ravno tako postanejo bolj sladke.
Čakanje na slano na žalost ni najbolj "produktivno", ker drnulje odpadajo z drevesa, v visoki suhi travi in med odpadlim listjem na naših zaraščenih kraških gmajnah pa jih je potem težko najti.
Mojca