Planiranje

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

tema odprta - 4. sep 2006 9:33 | ogledi: 2.211 | odgovori: 17

Zanima me, ali kaj planirate jedilnike vnaprej, recimo za en teden, ali pa se sproti odločate, kaj skuhati? Zdi se mi, da bi bila ob dobrem načrtovanju kuhinja veliko bolj racionalna, boljša (tudi cenejša), ampak meni to zaenkrat še ne gre, čeprav se mi zdi pametno. Da ne govorim o racionalnejših nakupih pri takem sistemu! Zaenkrat samo planiram planiranje, haha, naprej pa še nisem prišla. Kako pa vi?

Danca

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8892

4. sep 2006 9:52

Še danes to počnem, čeprav sva z možem v glavnem sama. Ko je pa cela družina zbrana, seznam jedi zelo zelo prav pride. V glavnem vem kaj bom kuhala kateri dan oz. kakšna živila potrebujem. V trgovino grem vedno - prav vedno - s seznamom. Moje kupovanje se odvija nekako v petek oz. soboto zjutraj, na seznamu pa imam vse sestavine, ki jih bom potrebovala za naslednji teden. Jaz sem si naredila tabelo od sobote do sobote - po dnevih, na levi strani je "meni", na desni pa sestavine, ki jih potrebujem za kuho ter sladica. Sestavim ga pa nekako tako: Sobota: Ajdovi žganci, kislo zelje, krvavice, pečenice (potrebujem: zelje, krvavice, pečenice) Nedelja: Zelenjavna juha, ocvrti polnjeni puranji zrezki, pečen krompir, solata, sladica (potrebujem: zelenjavo, zrezki... ) Ponedeljek: je jed "na žlico" ali pa, če je kaj ostalo od nedelje Torek: Sreda: Spet jed "na žlico" Vam povem, da je seznam v veliko pomoč in nikdar ni nervoze, da se zjutraj vprašam: "Oh... kaj bomo pa danes kuhali." Poskušajte, ne bo vam žal. Pozdravček!

mandeljcek  

član od: 22.7.2006

sporočila: 66

4. sep 2006 10:26

o krasna tema! osebno namrec ne planiram nic, tudi kuham vsak dan drugo, vedno glede na čas in sestavine v hladilniku, s fantom sva freelancerja in se kuha sproti, med pavzo ... dobra stran je ta, da je kosilo v 20 minutah na mizi hi hi in da sem vedno kreativna ... v soboto sem pa prav po kuharici spisala seznam in skuhala najprej zelenjavno jusno osnovo (1h) in jo precejala in vse to ... in nato rizoto s to osnovo ... hmmmm pa me ni nic navdusila, pravzaprav je bila cel dolgcas. sem pa med kuho prav pocivala, cela meeditacija kar si želim je to, da me naučite malo organizacije lep teden mandeljček

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

4. sep 2006 10:45

Ko sem se šla neko dieto, sem za cel mesec vnaprej vedela, kaj bom jedla ... Jooooooj, dolgčas! Jaz sem bolj tako, človek navdiha. Odprem malo omarice in hladilnik in se pustim navdihniti ... Včasih mi kaj zapaše in jaz res ne bi mogla kuhati golaža, če se mi lušta kislega zelja. Tako da - pri meni ni kaj od seznama. smrketa

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

4. sep 2006 10:50

Tudi jaz ne dalam seznama. Skuham pač kar mi tisti dan zapaše, ko imam pa službo pa kuham 1 dan prej. jade

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

4. sep 2006 10:56

Tudi jaz ne delam tedenskih planov jedilnikov. V petek nabavim česar zmanjka in potem čez teden kuham iz zalog. Le kadar imam v planu mesno kosilo, prejšnji večer naštudiram kaj bo in potem vzamem določeno meso iz zamrzovalnika. Sicer sem pa tudi jaz človek trenutnega navdiha in večinoma kuham tisto, česar se meni "zalušta". Sem malo egoistična, ampak moji so z mojim izborom popolnoma zadovoljni. Julija

lisička  

član od: 21.7.2003

sporočila: 588

4. sep 2006 11:17

Pri nas tudi planiramo kosila. Dosti lažje mi je, ker mi potem ni treba vsak dan v trgovino, ali pa že zjutraj razmišljat, kaj bomo kuhali. Tako pa tisti, ki je prvi doma, lahko začne s kuhanjem in ve da je vse pri roki. Običajno planiramo od ponedeljka do sobote. Nedelja pa je dan za navdih, oziroma želje družine. Za vsak dan si tako kot Dragička naredim plan, kaj bomo jedli. Najprej pogledam v omaro in hladilnik, kaj je v zalogi, ki jo je treba porabit, napišem seznam, kaj moram kupit, nato pa po dnevih napišem kaj bo za kosilo. Seveda pride tudi do sprememb, ampak to ni panike. Hčerka se je včasih pritoževala, zdaj ko je pa na svojem, si tudi sama planira vnaprej. Gobica

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

4. sep 2006 12:12

Pri sebi vidim prav občutno razliko, kako je, kadar malo planiram vnaprej ali pa če kuham ad hoc. V drugem primeru grem iz službe (lačna) v trgovino, spotoma si zmišljujem jedilnik, kupim potrebne in nepotrebne stvari (sem pač lačna) in potem na hitro nekaj sčaram. Največji problem pa je ideja, kaj naj sploh skuham, da bo dovolj hitro. Kadar v miru planiram, pa imam idej na tone. Res ne vem, zakah se tega bolj ne poslužujem. Praktične izkušnje, kako druge to delate (kot na primer Dragička in Lisička) so prav dobrodošle. Danca

balu  

član od: 26.1.2006

sporočila: 464

4. sep 2006 12:18

Kot Dragička imam napisan plan kaj bomo jedli in to za cel mesec vnaprej.Res ,da pride vščasih kaj vmes in skuham drugo ali pa gremo jest ven.Po večini se držim plana,pa še v trgovini kupim le kar potrebujem in ne razmetavam denarja za nepotrebne stvari. Balu balu

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

4. sep 2006 12:22

Jaz sicer ne pišem jedilnik na list, si pa v svoji glavi splaniram za par dni v naprej in sicer tako, da predhodno pogledam v hladilnik, shrambo.... in se odločim. To delam predvsem zato, da stvari ne mečemo stran. Kar je treba prej porabit je prej na mizi. Res je, da je taka huhinja precej bolj varčna. In potem, ko grem v nabavo zopet splaniram in nabavim stvari ki jih bom potrebovala. Velikokrat kaj ostani in potem se je treba prilagoditi tudi temu. Sploh zdaj, ko je obilo sadja in zelenjave na vrtu. lp Vesna

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

4. sep 2006 12:37

Tudi jaz napravim okviren plan v glavi, pregledam pa hladilnik in vedno mislim na zamrzovalnik, če je kaj takega, da porabim od tam. Med tednom kuham za 1 dan vnaprej, kakšna stvar an žlico se je celo dva dni, ( jota, ričet...). Tudi mi se rudimo ne metati stvari stran. Temu prilagodimo jedilnik. Jaz skrbim za pestrost in hranljivost jedi. Nikoli ne planiram za en teden vnaprej...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti