1. sep 2006 9:05
Draga makaronarka,
Zajtrk je najbolj pomemben dnevni obrok. Tudi če človek ni jutranji tip, si mora organizirati življenje tako, da dan začne s telovadbo in kvalitetnim obedom. Lahko včasih ne kosimo, tudi kakšno malico se da preskočiti, tudi obilne večerje ni treba narediti v vsakodnevno rutino - je pa obvezno, ampak obvezno začeti dan kvalitetno. Ne samo zaradi tega, ker ljudjem, ki prepozno vstanejo in se izgovarjajo, da jim nič ne paše zjutraj, pa smrdi iz ust - in to zadnje je zoprno in odveč, temveč predvsem zaradi tega, ker je zajtrk zdrav. Tisto, kar pojemo zjutraj, bomo čez dan porabili in ne bo šlo na špeh. Tisto, kar bomo vase dajali po 19. uri, bo v prebavnem traktu še celo noč in bomo slabo spali. Ne zajtrkovati oziroma nekvalitetno zajtrkovati - to je pospešek k boleznim in slabemu počutju.
Moje jutro je takole:
- malo pretegnem okončine, vstanem, naredim tibetančke, tuš, losjon
- zajtrk - odvisno od letnega časa in kaj mi pač zapaše, nekaj kombinacij
žitarice+jogurt+ sadje
rogljič+ jogurt+ sadje
rogljiči (se grejejo v pečici medtem ko delam rutino iz prve alineje)+kakav+sadje
kruh z namazom (kombiniram razne sirne namaze, pa namaze z ribami+sirom+baziliko)+sadje
drobno pecivo + jogurt + sadje
Sadje je sezonsko. Pozimi namesto sadja večkrat naredim vitaminsko bombo, ki gre takole:
kivi, ananas, banane, mandarine, mango v stisnjenem soku rdečih grenivk. Imenujemo jo zimska supersolata. Tega naredim toliko, kot gre v bovlo, pojemo pa v dveh dneh.
Včasih mi zapaše tudi pršut in včasih tudi kulen (jeseni) - ampak to bolj kombiniram s sirom v popoldanskem času.
Vendelina jr.