30. avg 2006 11:17
V naprej lahko narediš zvitke iz bučk in pršuta, pa čolničke z belgijskim radičem.
Na rezine pršuta na tanko naneseš namaz iz kakšnega lahkega sira, ne preveč začinjen, da se okusa ne stepeta. Zviješ, prepičiš z zobotrebcem in daš gor kocko sira, grozdno jagodo ali olivo.
Bučke pa zrežeš na pol cm debele rezine, jih premažeš z malo olivnega olja, pomešanega z zelišči in soljo, deset minut pečeš na 180 stopinjah, potem pa jih namžeš z razmešano gorgonzolo ali roquefortom ali pa kakšnim sirnimnamazom, zviješ, prepičiš z zobotrebcem in okrasiš, da skriješ zobotrebec.
Suhe slive in suhe marelice ovij v pršut ali v trakove slanine, pusti deset minut na 180 stopinjah, da se sadje napije soke od pršuta ali slanine.
Belgijskemu radiču odstraniš trdi del, ki greni. Liste opereš in posušiš, nadevaš pa s skutnim nadevom z zelišči, za kontrast dodaš malo rdeče paprike.
Tudi rezine lososa lahko premažeš s peno iz sladke smetane in hrena, jih naložiš na posteljico iz rukole ali pa sesekljane zelene solate. Na tako posteljico lahko pravzaprav naložiš vse, kar sem ti tu zgoraj naštela.
za morsko solato: v bazi receptov poglej pod mešana morska solata, sem pred časom poslala recept.
Nekaj toplega: puranje fileje nareži na trakove, popeci jih na zelo malo olivnega olja, da se lepo zapečejo, začini po okusu, dodaj sladko smetano, a ne preveč, potem pa malo ingverja in mešanice curry. Omaka naj ne bo preveč tekoča, ampak goistljata. Na krožnike naloži svežo rukolo in na potem po sredini prelij z zajemalko te omake. Lepo na pogled.
Ali pa naredi, kot sem jaz v sobo za hčerin rojstni dan.
V pekač sem naložila mešanico zrezane čebule, paprike, bučk, korenj, pora, česna, začinila z rožmarinom, lovorjem in origanom, na to padla jagnječje stegno (našpikano s česnom in začinjeno z olivnim oljem, soljo, poprom in zelišči). Daš v pečico in tačas ko gostje kaj "piknejo", se ta reč do konca speče. Pa še ponesrečit se ti ne more. Vmes seveda zalivaš s toplo vodo in malo vina.
Zanimiv prigirizek je tudi zatar: prepraži sezaova semena in jih zmešaj s posušenim, zdrobljenim majaronom. Soliš, popraš, premešaš. Zraven v skodelico daš olivno olje in natrgan kruh (bel, črn, tudi lepinja je uporabna). Vsak kos kruha najprej namočiš v olivno olje, potem v mešanico majarona in sezama, in v usta..
To je nekaj predlogov. Pozdrav, Mamamia
mamamia