Ali lahko nadomestim...

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

tema odprta - 19. avg 2006 22:17 | ogledi: 4.704 | odgovori: 8

v sladicah moko s škrobom? Pri palačinkah sem probala in se je obneslo. Škrob ima v primerjavi z moko precej manj beljakovin. In če berem etiketo na Nejčevi moki, je v njej večinoma škrob. Če bi vzela en recept za torto (npr), v katerem je kombinacija moke in škroba. Smola je še v tem, ker jajčni nadomestek obstaja, pa nadomestek za beljak tudi, ni ga pa za rumenjak, tako da je treba umešati vse skupaj.

Pripravljam se na eksperimentiranje pri peki slaščic. Do sedaj sem že kar nekaj zadevšin vrgla stran, narejene točno po receptu in niso ratale, pa bi raje delala po navadnem receptu in potem prirejala sestavine, primerne za fenilketonurike.

Loni Makaroni

Loni  

19. avg 2006 22:23

Aja, nadomestka za beljak tudi nimamo, se ga dobi samo v Nemčiji. Loni Makaroni

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

19. avg 2006 22:30

Škrob je koruzni, vsaj tako piše na zavitku. Imam Gustin od Dr. Oetkerja, na njem piše fini koruzni škrob. zadaj je pa tudi en uporaben recept, morda prirediš tistega. Loni, jaz bi na tvojem mestu poskusila kak biskvit, kjer je količina preračunana na eno jajce, s to količino seveda, da ne bo preveč šlo v smeti. npr. 1 jajce, 2 jedilni žlici mlačne vode in 6dag (lahko manj) sladkorja zmiksaj, da postane kremasto, dodaj 6 dag moke (torej škroba in malo pecilnega. To je to. Lahko pa del moke (škroba) zamenjaš s kakavom v prahu, recimo slabo žlico. zame je daleč najboljši tisti v svetlo modr (spodaj) ztemno modro (zgoraj) obarvani vrečki, na njem piše: Kakao prah, Cocoa powder Holland, 100g. Daleč najbolj rjav in aromatičen. Obnese se, ča v testo daš malo cimeta ali malo ingverja, ali malo mletih orehov, ali..... Tak biskvit uporabljam za torte, pa vse drugo, kjer je biskvit. Preprosto in zmeraj uspe. Poskusi in poročaj. Nimam pa nobenih izkušenj z brezglutenskimi jedmi (na srečo). rimljanka

Loni  

20. avg 2006 18:31

Saj če bi bile samo brezglutenske, najboljše bi bilo, če bi bile brebeljakovinske, beljakovine so pa praktično povsod - razen v cukru Bom poročala, sem mislila, da bom že danes kaj ustvarjala, pa sem blanširala blitvo in ostalo zelenjavo. Se vidi, da sem bila doma, mama je bila vsa srečna, da sem ji šla malo spraznit njivo. Jutri bom delala še mezgo, pa... Imam še mlado rdečo peso, mali korenček, bučke, melancane... In nič placa v skrinji, bo treba kar v kozarce. Loni Makaroni

nat75  

član od: 4.4.2006

sporočila: 58

21. avg 2006 14:32

Glede škroba ne vem. zakaj bi moral biti ločen nadomestek za beljak in rumenjak? Uporabiš isti nadomestek, samo različno količino tekočine dodaš. Poglej na navodila (originalna, prevod se mi zdi, da ni natančen) od No Egg (Interspar). Sama večinoma namesto jajc uporabljam sojino moko in kislo smetano. Po smetani se testo fino napne - kot po snegu iz beljakov. če je treba, dodam tudi malce več pecilnega ali pa sode bikarbone. nat75

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

21. avg 2006 15:32

Beljak se nadomesti z laneno sluzjo. Snega se iz le te verjetno ne da delati, veže pa lepo...

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

21. avg 2006 21:19

Pred kratkim sem poskusila pri Njami bučkah s sirom (recept iz baze) zamenjati jajca s sluzjo lanenega semena. Rezultat...ogabno. Zadeva se znotraj sploh ni spekla in okus je imela po "starem". Ima kdo kakšno idejo, zakaj se mi je to zgodlo?? Z jajci je recept odlično funkcioniral. Vse ostalo sem delala po receptu. Julija

Loni  

21. avg 2006 21:55

Fora je v tem, da ga ne moreš nadomestiti z ostalimi variantami, ker je treba paziti na vsebnost beljakovin, v bistvu to sploh ni navaden beljak v prahu, ampak čisto nekaj drugega. veliko Nejčevih receptov pa vsebuje samo nadomestek za beljak. Odpade soja, laneno seme, niti kisla smetana ne pride v poštev. Drugače pa uporabljam Orgranov nadomestek za jajca, bom ob prvi priiliki naročila še nadomestek za beljak, pa bo. Loni Makaroni

Loni  

25. avg 2006 7:25

rimljanka, uspela tako na tri četrt - vzela sem eno žlico jajčnega nadomestka, dodala najprej 2 žlici vode in nato penasto zmešala še z dvema žlicama mlačne vode in preveč sladkorja (sem ga res vzela 6 dag), ampak zadeva je lepo ratala, se spekla v modelčku z 12 cm premera, samo presladka je bila. Sem pa potem naredila en bananin biskvit s Fanto, je bil izredno dober, degustatorji sploh niso vedeli, da je narejen iz nadomestkov. Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti