19. avg 2006 11:54
Mandarinca
Šalša.. dva podobna recepta kot od moje mame sta tudi v bazi. To je paradižnikova "zimska konzerva".
Približen recept: na vsak kilo svežega olupljenega paradižnika ena vejca bazilike in ena majarona, malo nasekljane paprike, lahko kak strok česna in nasekljane čebule (vse odvisno od okusa kuharce in zalog). Na olivnem olju čisto malo prepražiš kar si nabrala poleg paradižnika (čebula, česen, lahko tudi kak nariban korenček), toliko, da zadiši. Nato vsuješ olupljen paradižnik in kuhljaš na srednji moči štedilnika toliko časa, da večina vode, ki jo oddajo paradižniki, povre. Zadevo nič ne solim, ker jo soliš takrat, ko jo rabiš za kuho.
Konzerviranje čez zimo:
1. V majhnih steklenih kozarčkih, napolniš do vrha, čez naliješ olivnega olja - ravno toliko, da prekriješ. Shraniš v temnem prostoru (kot ostale vložene zadeve)
2. V plastičnih lončkih (jogurtovi ali kupljeni); napolniš do vrha, prekriješ vsak lonček s kvadratom prozorne folije, pritrdiš z elastiko in v skrinjo s tem.
Tale šalša od moje mame je meni najboljša stvar za na pico, za na pašto, za v omake, v mineštre, rižote... v glavnem vsestransko uporabna zadeva.
Lp,
tjas