Vrstni red dodajanja sestavin pri kuhi

sila  

član od: 6.12.2005

sporočila: 80

tema odprta - 17. avg 2006 19:29 | ogledi: 1.855 | odgovori: 4

Imam naslednje vprašanje: kadar pripravljam neko jed, nikoli ne vem, kaj dati najprej. Danes sem na primer pripravila piiščanje prsi v zelenjavni omaki (čebula, česen, sveža rdeča in bela paprika, paradižnik). V ponev sem dala približno vse hkrati, narezano na koščke, edino paradižnik sem dodala precej kasneje. Vendar se je vse skupaj bolj dušilo kot opeklo, ker so sestavine spustile tekočino. Jaz pa pa bi rada, da bi bilo (meso, paprika) bolj opečeno. Pri kuhi uporabljam sicer zelo malo maščobe, ponev navadno samo premažem s čopičem, ki ga namočim v olje.

Ali mi lahko svetujete, po kakšnem vstnem redu bi morala dodajati meso in zelenjavo, da bi bila jed opečena in ne zdušena?

sila

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

17. avg 2006 21:05

Jaz naredim takole. Najprej v ponvi popečem piščančje zrezke ali koščke. Pravzaprav jih kar spečem. Nato jih vzamem ven, v ponev pa potem po vrsti dajem zelenjavo od najtrše do najmehkejše + vse začimbe. Solim čisto na koncu, da zelenjava ne spusti "vode". Ko je tudi zelenjava popečena vrnem v posodo meso, da se vse skupaj še enkrat pregreje. To je to. Upam, da sem ti kaj pomagala. lp Julija

tejča  

član od: 25.3.2002

sporočila: 243

17. avg 2006 21:21

najprej popečeš zrezke tako kot so ti všeč in jih tudi začiniš (soliš, popraš ...) pol jih vzameš ven ter na veliki vročini popečeš zelenjavo zelo kratek čas, dodaš zrezke in to je to - solit pa zelenjavo čisto na koncu, kot ti je že nasvetovala Juliya. tejča

sila  

član od: 6.12.2005

sporočila: 80

18. avg 2006 1:24

Hvala za koristne nasvete. Moj način je bil res čisto zgrešen, vsaj z vidika tega, kar sem želela pripravit in kar mi je potem na koncu ratalo. Nikoli namreč nisem naredila tako, da bi meso najprej opekla, tudi sol sem dodala prej in ne na koncu. Še enkrat hvala. Lp sila

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

23. avg 2006 19:47

Če želiš hrustljavo zelenjavo, brez da spusti sok, je poleg zgornjih nasvetov potrebno upoštevati še, da mora biti temperatura, na kateri jo pražiš, zelo visoka, p anenehno jo moraš mešati in nikdar pokriti (izkušnja iz kitajske kuhinje). Sama zelenjave dolgo, pravzaprav do lani, ko sem jo morala začeti jesti zaradi bolezni, nisem marala prav zaradi tega, ker je bila vedno mehka in uvela. Potem se pa naučiš marsičesa - hvala, Kulslo... Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti