18. avg 2006 20:22
makaronarka,
spodaj je naštetiih nekaj predlogov: če ti kaj zveni zanimivo, napiši pa ti napišem recept. Vse je preprosto, upoštevana je pa samo "navadna" zelenjava - grah, korenček, paradižnik, gobice, koruza in paradižnik, nobene eksotike
testenine brez zelenjave lahko narediš z makaronovim mesom, sirovo omako, tunino (glej recept zvonkini rezanci s tuno v bazi), omako carbonara, špagete pa lahko zmešaš tudi samo s stepenim jajcem in še malo pregreješ. Če ješ paradižnik, sta ti na voljo še paradižnikova omaka in tunina na osnovi paradižnika. Če nimaš nič proti šampinjonom (surovim ali iz konzerve), lahko pripraviš široke rezance s šunko in gobicami, če pa ješ tudi grah, korenček in koruzo pa lahko narediš celo zelenjavno omako.
Sicer pa si lahko hitro in iz tvojega omejenega nabora sestavin pripraviš še riž+zrezke, kako rižoto, polento (+golaž iz konzerve), ali popečeno polento, omleto s sirom in šunko, kuskus+kako omakico, krompirjeve sendvičke, pire krompir, palačinke, cesarski praženec, mlečni riž, pa še marsikaj, čedar se zdaj ne spomnim.
Ti pa priporočam, da se "šlepaš" na domačo kuhinjo, čeprav se ti zdi enolična; Tako se lahko s tistim, ki pri vas kuha, zmeniš, da npr. takrat, ko so na sporedu navadni zrezki v naravni omaki+pomfri, zrezek skuha tudi zate, potem ga pa ti na koncu zase "oplemenitiš", recimo tako, da omaki dodaš dobro žlico kuhanega korenčka in graha+sladko smetano/gobice/na vrh naložiš rezine sira in pregreješ, da se stopi/ žličko paradižnikove mezge/drobno zrezane kisle kumarice+kislo smetano. K temu si skuhaš še rezance/riž/kuskus/polento, pa imaš čisto drugačno kosilo z zelo malo napora. Druga ideja: ko se doma skuha krompir v oblicah (recimo za pražen krompir), naj dajo zate proč krompir ali dva (kolikor poješ), ti ga pa prereži na pol, obloži s šunko in sirom in daj v pečico, da se sir stopi/ nareži na rezine, dodaj malo prepraženega mletega mesa/koščke šunke ali salame, kuhano zelenjavo (grah, korenček, koruza), sestavine po plasteh nalagaj v namaščeno nepregorno posodo, zalij z mešanico stepenega jajčka in kisle smetane in zapeči v pečici, to je nekaj podobnega musaki. če rabiš še kake podobne ideje za "šlepanje", napiši. Jaz sem na ta način prešla na vegetarijanstvo - zame so tako kot za ostale skuhali npr. krompir ali testenine rez omake, namesto mesa sem si pa nekaj sama pripravila iz zelenjave. Ker je dišalo in dobro izgledalo, sem morala dat drugim na pokušino in danes vsi z veseljem jejo večino "novih" in zelenjavnih stvari
veliko veselja s kuhanjem,
maja