22. avg 2006 22:45
Evo mene z dopusta, pa pristavljam piskrček.
Najprej - pomembno je, kaj je povzročilo vnetje trebušne slinavke (ali druge težave z njo) in temu mora biti prilagojena dieta. Sama sem bila "na najgi", kot rečemo Štajerci, res sem komaj ostala živa. Hvala bogu imam krepak organizem, nikdar nisem jemala veliko antibiotikov in so zdravila preprečila najhujše. Potem pa mi je zdravnik lepo zrecitiral, da če sama ne bom spremenila načina življenja in prehrane, potem oni niso naredili nič. In se je začelo.
Torej- začeti pri vzroku vnetja. Pri meni so bili to prekomerni trigliceridi (in ostale maščobe v krvi)kot posledica genske zasnove, slabe presnove, premalo gibanja, izrednih stresov v nekaj letih prej in za povrh neprimerne prehrane glede na prvi dve postavki in posledično prekomerne telesne teže (kakšnih 15 kg se mi jih je preveč razporedilo po prej sicer športnem teleščku).
Alkohol je za slinavko eden največjih strupov (šmrk, šmrk, bi pasal kozarček penine...), od ostalih reči pa - kot sem rekla, odvisno od vzroka. Je pa pri slinavki treba pazit, da dokončno ne razpade - če namreč razpade del slinavke, ki proizvaja inzulin (mislim da se mu reče glava), postaneš sladkorni bolnik, saj proizvaja inzulin - govorim zerlo poenostavljeno); meni je šel v franže drugi del (mislim, da se mu reče rep), ki proizvaja encime, potrebne za presnovo hrane, predvsem beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov.
Stroga dieta je pri meni pomenila: kuhano ali na teflonu, brez maščobe skratka, pečeno pusto meso (od perutnine le piščančji ali puranji file, sicer pa tudi teletine, kozliček, celo kak kos govedine sem si privoščila, a res pust in bolj poredko); kuhana riba (na srečo jo obožujem) ali pečena na žaru, s tem da je bilo v tem primeru treba odstranit kožo; morski sadeži so dovoljeni, morda se je dobro izogniti večji količini školjk, ker so "težke" (jaz sicer nisem čutila posledic, ko sem jih jedla, res pa, da samo po nekaj kosov); zelenjavo sem jedla kuhano ali zgolj malo dušeno na olivnem olju, na majhni temperaturi, da se olje ni pregrelo; od sadja ne smem jesti lubenice, dinje, grozdja, češenj - preveč sladkorja, torej ogljikovih hidratov, ki se, če jih ne "pokuriš", v mojem telesu nabirajo kot maščobe....;
ne smem nobenih oreškov - že res, da imajo zdrava rastlinska olja, toda poglejte kalorično vrednost....; mlečne izdelke jem le iz posnetega mleka (ne nasedajte light oznaki, ta ne pomeni,da je izdelek povsem primeren za bolnike, kot smo tisti s slinavko), nobene sladke ali kisle smetane, to je sama maščoba...
Samo črn kruh,brez zrnja (ali le kak kos izjemoma). Pa niti kaplje alkohola. Je pa dovokjena skodelica ali dve instant kave na dan - toliko je tudi spijem, ker sem jo pila že prej, sem se pa v prvem letu povsem odrekla turški...
Ob dieti so bile vrednosti v krvi, pomembne za moj primer, v mejah normale oziroma bliže spodnji meji. Zdaj, po dopustu, me čaka pregled, da zdravnik oceni moje stanje po nekaj mesecih, ko sem pri dieti malo popustila inzačela poskušati, kaj si lahko privoščim in kaj ne.Telo se zanesljiva zaveznik, samo razumeti ga moraš, to sem se tudi naučila.
In še to: ne smem se ukvarjat z nobenim adrenalinskim športom, še tenisa ne smem igrat na pike (na slinavko lahko v občutljivi fazi zaraščanja), zato pa veliko sprehodov, zmerne hoje v hrib, kolesarjenja, plavanja (in rolanja, a tega ne počnem) in zmerne telovadbe. Pa pilates je primeren.
Nobenega razburjenja - to je bilo najtežje, ker sem tip, ki je navzven mrtav-hlada, v meni pa vre. Izogibam se konflikot, jezo ali bes potlačim v sebi, čakam na primeren trenutek, da mirno povem, kar bi sicer najprej rada glasno ali kriče---pravzaprav govorimv preteklem času, v tem zadnjem letu sem se spremenila sebi v prid.
Zdaj bom počasikončala. Če koga zanima kaj več, naj se mi javi na zasebno pošto.
Aja, je še ena knjiga za dobit, o dieti pri vneti trebušni slinavki. Jo imam doma, pa če koga zanima, naj mi sporoči prekozasebne pošte, da vidimo, če lahko kaj pomagam.
Lepo se imejte, Mamamia
mamamia