6. okt 2006 5:02
Ob deželni cesti v okraju Spodnje Lašče pod Rovtami je pastir pasel ovce. Tovarniško nov Jeep Grand Cherokee pred njim divje ustavi. Šofer,mladenič oblečen v Brioni obleko, Cerrutti čevlje, z Ray Ban očali, Omega švicarsko uro in BHS (Bussiness High School) kravato skoči iz vozila in vpraša pastirja: "Mi daš eno ovco, če uganem, koliko jih imaš v tropu?"
Pastir pogleda mladeniča, nato pa na gomazeči trop pasočih se ovac in reče: "Rajtam, da!"
Mladenič vozilo parkira ob cesti, priključi note-book ter brezžični modem,skenira pašnik preko satelita in GPS-ja (Global Position System),odpre bazo podatkov in 60 Excel tabel, polnih algoritmov, nato pa sprinta 150 strani dolgo poročilo na high-tec mini tiskalniku. Obrne se k pastirju in reče: "Tukaj imaš natanko 1.586 ovac."
Pastir odgovori: "Recimo, da imaš prav. Vzemi ovco."
Mladenič vzame eno izmed živali in jo da zadaj v vozilo. Ko se pripravi, da bi odpeljal, ga pastir pogleda in vpraša: "No, ali mi vrneš to kar si vzel, če uganem tvoj poklic?"
Mladenič odvrne: Seveda!
Pastir na hitro reče: "Ti si svetovalec v slovenski vladi."
"Natanko tako! Kako pa veš?" vpraša mladenič.
"Zelo enostavno", odgovori pastir.
"Prvič! Prišel si nepovabljen.
Drugič! Izračunal si mi nekaj, kar že tako vem.
Tretjič! O mojem delu ne veš ničesar in si zato močno želim, da mi vrneš mojega psa!"
Lep dan in veliko se smejte