21. okt 2010 4:59
Tole bi sicer bolj sodilo v rubriko: Saj ni res, pa je:
Nekaj kar se mi je zgodilo. Spodaj napisano ni želja, da bi koga očrnil temveč informacija za vse, ki vozijo avtomatike. Bmw vozim že od nekdaj. Predzadnji, ki sem ga imel je bil 520 avtomatic. Tik pred novim letom se mi je predrla guma. Zamenjal sem jo in se odpeljal naprej. Čez nekaj časa sem ugotovil, da mi avtomatski menjalnik več ne dela. Avto je vozil samo v prvi in drugi prestavi. Odpeljal sem ga na servis Tehnounion in jih poprosil naj pogledajo, kaj je, saj je tik pred novim letom in avto potrebujem. Takoj so se lotili dela in mi čez približno pol ure sporočili, da je vse v redu. Plačal sem in se odpeljal. Takoj sem opazil da se ni nič spremenilo in da mi avto še zmeraj noče zamenjati prestav. Zato sem se odpeljal nazaj na Tehnounion in jim vse še enkrat razložil. Prišel je glavni šef in me začel prepričevati da je z avtom vse v redu in da si pač jaz vse to samo zamišljam, avto so namreč pregledali na računalniku in je vse ok Ker sem vztrajal, se je končno vsedel v avto in se z menoj odpeljal na testno vožnjo. Že takoj, ko sva zavila na cesto, je opazil, da avto res noče zamenjati prestav ter da mu še cel čas vključuje protizdrsni sistem (lučka utripa). Zapeljal je nazaj na servis in se lotil strokovnega pregleda. V tem času se je okoli avta zbrala dokaj velika druščina in vnela se je strokovna debata, zakaj avto noče zamenjati prestav. Čez približno 2 uri so ugotovili, da bodo avto priključili na računalnik ter se povezali po telefonu z Nemčijo ter prosili za pomoč. Po približno pol ure telefoniranja v Nemčijo je bila skupna ugotovitev da je menjalnik pokvarjen ter da moram kupiti novega. Ker je bil avto še v garanciji sem zahteval, naj te stroške krije BMW. O tem niso hoteli niti slišati, saj naj bi jaz sam pokvaril menjalnik. Po dolgotrajni diskusiji sem pristal na to da naročijo novi menjalnik, samo da se vse uredi. Po vsem tem sem se odpeljal iz servisa naravnost k vulkanizerju na Brezovico, da mi zakrpajo predrto gumo ter da nadomestno shranim nazaj na njen prostor. Delavec, ki menjava gume pri Španu, mi je zapeljal avto na dvigalko in ga pripravil, da ga dvigne. Obenem mi je še rekel, brez da bi ga karkoli sploh vprašal:
"Gospod, kako si se pripeljao, kad noče da ti menja, ha?"
Skoraj me je kap. Vprašal sem ga kako ve, da avto noče zamenjati prestav, pa mi je rekel:
"Pa kako da ti menja, če je pa avtomatik?"
In sem ga vprašal zakaj naj ne bi menjaval.
"Pa vidiš valjda, da rezervna guma ni enakih dimenzij kot ostale tri."
In ga vprašam še enkrat: "In kaj zato?"
"Pa kako da ti menja," pravi, "kad mu računalnik meri obrate na sve štiri gume, i kad vidi, da se ena guma različno vrti, onda mu računalnik ne da da zamenja v višju brzinu, ker računalnik misli, da avto spodrsava in ga hoče zaustaviti. Pa to ti je valjda taj sistem proti zdrsavanju."
"A ko boš zdaj zamenjal kolo in bodo vsa štiri kolesa enakih dimenzij bo vse v redu?" ga radovedno vprašam.
"Pa jasno majstore," mi pravi.
Cila