10. avg 2006 0:03
http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/starej V predzadnjem odstavku tega članka piše: "Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija)." Torej je bolj primeren za cvrtje kot katerokoli drugo olje in očitno se ga lahko uporabi večkrat.Vsaj tako sem jaz razumela. Sama sem še pred osmimi leti zaupala zgolj svojemu okusu, dokler me bolezen ni prisilila da si kaj preberem o zdravi prehrani.Šele takrat sem spoznala kako v zmoti sem živela.Do takrat mi je bilo oljčno olje ogabno in moram priznati, da sem ga tudi potem s težavo osvojila .Sploh deviško mi je šlo zelo težko .Zdaj je pa ravno obratno.Uporabljam le ekstra deviško in sploh več ne čutim močnega okusa, belega pa sploh ne uporabljam.Cvrtja zame ni, le za pusta sem si naredila fritule iz polnozrnate moke in ker se mi je zdelo da bi oljčno olje dalo priokus, sem cvrla v friviti. Se strinjam z Lidko, hrana ima velik vpliv na zdravje. Samo kaj ima kdo na krožniku je stvar osebne filozofije posameznika. Za nekatere pomeni kvaliteta življenja to, da pojedo vse kar jim paše, potem se pa s tabletami zdravijo proti posledicam. Za druge pa pomeni kvaliteta življenja to, da si med živili izberejo tista, ki so zdrava in dobra in hkrati ne potrebujejo tablet proti holesterolu, visokem pritisku.... ali pa vsaj manj . Je pa res, dokle je človek zdrav, misli, da se pa njemu kaj takega ne more zgooditi. Tista od škarpine je taprava:Do 20.leta jej kolikor moreš;do 50.samo toliko koliko moraš,po 50.letu pa jej kar se da malo... Aki