31. jul 2006 18:13
Če imaš rada malo eksotike, je krasna solata z imenom Priloga h kruhu z maslom. Meni je strašno všeč. Je iz knjige: Oded Schwartz: Bogastvo trajnih okusov, DZS, 1997 (žal že dolgo razprodana, sicer pa izjemno zanimiva zbirka raznoraznih shrankov).
750 g kumaric za vlaganje (meni so najboljše kake 10, 15 cm velike, ne tiste male, za prst velike)
600 g na tanke rezine narezane čebule
400 g na rezine narezanih rdečih in rumenih paprik
3 žlice soli
1 liter jabolčnega, belega vinskega ali sladnega (po moje se pri nas ne dobi) - primerne kislosti, okoli 3,do 4%
2 žlički mlete kurkume
1 žlica gorčičnih semen
2 žlički koprovih semen
Cele kumarice prelijemo z vrelo vodo, odcedimo, ohladimo v mrzli vodi, narežemo na pol cm rezine, lahko tudi bolj na tanko, enako kot čebulo in paprike.
Kumarice, čebulo in papriko damo v plastično ali stekleno skledo, posolimo, temeljito zmešamo, prekrijemo posodo s servetom in pustimo čez noč.
Tekočino odlijemo, zelenjavo splaknemo, poskusimo slanost. Če je rezina kumarice preslana, splaknemo še enkrat. V posodo za vkuhavanje damo kis, sladkor (ker mes sestavinami ni sladkorja, dam jaz jedilno žlico, morda malo več, da ublaži kislost), kurkumo, koprova in gorčična semena. Pustimo 10 minut vreti.
Dodamo zelenjavo, zavremo, odstavimo od ognja.
Nadevamo v vroče kozarce in zapremo.
Shranek si lahko privoščimo takoj (ko se ohladi, seveda), dobro pa se tudi drži, vsaj eno leto.
Recept izhaja iz Nove Anglije, kjer naj bi bil ta shranek enako nepogrešljiv kot kruh in maslo.
Skratka, recept je enostaven, shranek nekaj posebnega, dobra priloga k mesu, narezkom, ali pa, kot originalno, s kruhom z maslom (ali brez), pa kak košček sira se prileže zrav en.
Poskusite, ne bo vam žal.
...........in še kaj, seveda
rimljanka