31. jul 2006 13:22
Milivoj, z rukolo lahko narediš pesto, npr. po spodnjem receptu:
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=6642
Še moja varianta: v multipraktik daj koščke že malo suhega sira, najboljši bi bil ovčji, lahko je pa tudi kravji. (Pomembno je, da je sir že kar malo trd, da se ob mletju, delaj kar z nožem, ne bo prijemal)
Zmelji sir, da razpade v drobne grudice.(Lahko pa seveda uporabiš že nariban parmezan, zakaj pa ne, najbrž je pa dražje varianta kot navaden sir; lahko pa kombiniraš).
Dodaj približno enako količino oljupljenih mandljev ali pistacij ali sončničnih semen ali pinjol, spet zmiksaj, dodaj veeeeeliko rukole, vmes, ko strojček dela, dodajaj oljčno olje, da nastane kremasta zmes, ki skoraj (!) teče. Pametno bi bilo že na začetku dodati malo drobne soli, da se bo enakomerno premešala.
Zmes nadevaj v kozarčke, pazi, da vmes ne bo zračnih mehurčkov. Na vrh dolji malo olja. V hladilniku se obnese poljubno dolgo.
Zanimivo pa je, da je pesto takoj, ko je narejen, običajno zelo grenak, grenkoba pa izgine zelo kmalu, se mi zdi, da že po nekaj urah. No, take so vsaj moje izkušnje.
Upam, da sem kaj pomagala.
Me pa seveda muči radovednost: zakaj odpade zamrzovanje? Blitva se tako zelo dobro obnese. Drugoh variant hranjenja ne poznam.
rimljanka
Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 31. jul 2006 13:24:47