19. feb 2005 16:55
Hojla, Izid,
Ko sem začela brati originalne recepte, ki sem jih dobila zraven AFK-ja, sem hitro ugotovila, da tako ne bo šlo. Za tiste recepte bi morala najprej preštudirati vse tipe moke in bi verjetno ugotovila, da vseh ne morem najti v naših trgovinah. Zatorej sem odprla tale forum in pobrala vse takrat že napisane recepte. Osnovni recept je zagotovo Recin s pol kile moke. Jaz sem le preverila, da lahko v svojem kruhomatu spečem kruh z max 70 dkg moke - ampak to je res limit. Za večjo količino kruha pač matematično povečaj Recine sestavine pa bo šlo. Priporočam pa, da tole s 70 dkg dobro preveriš, da ti morda ne kipne tako močno testo kot nekaterim na tem forumu. Edino, kar ne povečujem pri Recinem receptu, je kvas - vedno delam s suhim in ga dam notri eno vrečko - kruh je OK. Običajno delam na hitrem programu, razen ko delam težje testo - to je z več maščobe ali z narezanim sadjem. Takrat testo potrebuje več časa, da kipne, zato najprej dam na program za samo testo in ko sem zadovoljna, dam samo na peko. Moram reči, da me je sadni kruh kar namučil in sem bila šele v tretje zadovoljna - drugi je namreč šel v koš. Pri takšnem bolj zahtevnem kruhu tudi priporočam tople sestavine za boljše vzhajanje in dober rezultat na koncu. Za vse ostale kruhe pa gredo sestavine direktno iz shrambe, torej hladne pa je vse v redu. Najlepše pri vsem tem je eksperimentiranje - če ti eksperimenti uspejo, seveda
LP vsem kruhopekom, Župca