10. mar 2005 12:12
Hojla, kruhopeki/ce!
Joj, aki, zdaj si me pa dobila - pojma nimam za količine za droži, sem jih delala na oko:) Ampak jih bom naredila še 1x (od viška ne boli glava:), pa ti takrat sporočim točne količine, ok?
Mislim da sem dala nekako pol kile moke, pa seveda pol kocke kvasa, ne vem več, ali sem dala tudi žličko sladkorja ali ne in ene četrt litra vode. NIČ SOLI!!!
Testo sem zamesila kar na roke, se mi ni dalo pomivat posode od kruhomata za tok malo testa:) Pa itak je mel kruhomat drugo delo takrat:) Jaz bi droži sploh rajši delala na roke, čeprav sicer nimam nič proti kruhomatu, saj veste:) - in sicer iz točno določenega razloga: na roke lahko narediš precej trše testo in tako se bo precej hitreje posušilo (večina si nas ne želi imet in tudi nima prostora za en kup kruhkov, ki se 14 dni sušijo:), a ne?:) Torej, kvas stopiš v malo vode, dodaš moki in zgneteš precej trdo teto - bolj kot za navaden kruh in ga razdeliš na manjše hlebčke, ki jih čisto sploščiš, tako da so cca 1-2 cm, debeli, itak pujski vzhajajo in se napihnejo, vsaj meni so se! Daš jih na toplo in čez par ur pogledaš, če so se napihnili, jih spet malo potlačiš in pustiš, da se posušijo do konca. POtem jih lahko spraviš v neprodušno zaprto posodo (da ne pride vlaga zraven) in sicer cele ali že malo nadrobljene (na koščke cca 2x2 cm ali manj, to ni glih važno, itak se potem razmočijo, ko jih uporabiš) - jaz priporočam zadnje, ker jih gre tako več not:) Upam, da je vsaj malo pomagalo!
Sicer pa mokre droži niso isto kot kisle, tudi doziranje ni čisto isto, tak da je pri tem treba pazit. Mokre droži so malo bližje kislem testu in imajo to nelepo navado, da ne ratajo zmeraj - in sicer nikomu, ne samo tebi ali meni (prvič mi niso, naslednjič so mi:) To piše res povsod, tako da so me potolažili - tako piše ena stara kuharica o kruhu iz leta 70 (iz knjižnice), isto piše Goljat. So pač ti mali organizmi zelo občutljivi in ne rata vedno, včasih jih drugi zatrejo (navadno plesni). Če ti začne plesnet lahko tisti del vzameš dol in pustiš naprej, sem probala pa je ratalo, sicer nisem uporabila zadeve, ampak mislim, da ne bi bil problem - isto kot pri marmeladi, če začne plesnet na enem koncu še ni cel liter zanič... Ker te plesni niso strupene, kvečjemu niso okusne:)
galja, hmmm... jaz sem delala in s suhim in s svežim kvasom, pa ni bil trd, mi je pa pri svežem, kot verjetno veš:) šlo čez - grrrr! Koliko pa si dala suhega kvasa? Možnosti je namreč več: najlažja je, da pogledaš, če še imaš vrečko, rok trajanja, mogoče je pretekel. Potem je možno, da si ga dala premalo - jaz dam 1 žličko za dolgi program (polnozrnati, recimo), ampak na hitri program pa celo vrečko (količina je odvisna od časa vzhajanja - zato hitri program rabi več kvasa). Ampak jaz moram tudi svežega dat manj ko 1/6 zavojčka (pri 10 g mi je šlo čez!!!! POtem je naslednja možnost, da nisi dala dovolj tekočine - mogoče si se "zatalala" meni bi se to že 2x skoraj zgodilo, sem imela obakrat srečo, 1x se mi je čudno zdelo, da je nekam malo vode not, drugič sem na srečo še 1x pogledala:) ali pa seveda preveč moke. Lahko da si dala moko po receptu, potem pa še 2 žlici teh kosmičev, 2 drugih,.... Kosmiči tudi pijejo vodo in tako je mogoče zato ni bilo dovolj za vzhajanje - testo je bilo pretežko,d abi se dvognilo. Mogoče si imela zelo težke moke (ržena, ajdova,...). po katerem receptu si delala?
Veri