12. jul 2006 13:19
ines je napisal/a: |
Zakaj pa naj bi se sploh dalo mleko v juho? Takega recepta ne poznam... čeprav sama delam juhe, v katerih je kisla ali sladka smetana.
ines |
Ines,
a se ti ne zgodi, da recept sproti izmisliš ? Recimo delaŠ zelenjavno juho in proti koncu ugotoviš, da je nekam prazna. Odpreš hladilnik, ni kisle smetane, sladke je že prej zmanjkalo je na razpolago le mleko. vzameš mal mleka, in daš domišliji prosto pot ( dodaš lahko ostre moke, jajce ( rumenjak ). Stvar večinoma uspe ( in si rečeš : madona sem brihten (a) ). Ko ne uspe, si nič ne rečeš, lahko napišeš na forum.
Drugač: Pri izdelavi sirov se uporablja nekaj, čemur rečejo sirilo. Namen tega je, da se povzroči koagulacija beljakovin mleka. Kot sirilo se lahko uporabi tudi limona, kis pa še marsikakšna rastlina ( trenutno se spomnem da je tudi lorber med njimi, morda tudi ćebula ). Morda je v juhi bilo nekaj takega.
Pa še to: Za zajtrk si večkrat pripravim belo kavo narejeno iz divke in cikorije ( zdi se mi da je boljši okus ). Ker nisem ravno ljubitelj pomivanja posod, vse delam v eni posodi. Dam mal vode, ko zavre dam žličko divke+žlička cikorije, ko spet zavre dodam mleko in ko zavre je bela kava nared. Zadnjič sem hotel da je bolj črna in sem dodal manjšo količino vode, pa vse kot prej, ko sem dodal mleko se mi vse sesiri. OK si mislim, pokvarjeno mleko, pustim ga v hladilnik ( za muce ), drugi dan to pozabim, in ga normalno prekuham in je bilo v redu. Pol si mislim da je to zaradi večje koncentracije cikorije, zato naredim ponovno poskus z belo kavo, in se mleko spet sesiri ( muce pa v smeh ).
antonija8: kaj pa če moje telo pravi, kar daj mleka, potrebujem ga ( to sicer pravi tudi za vino ).
ežoj