9. jul 2006 5:05
Vsa leta sem delala sok iz rdečega ribeza, ker smo ga imeli ogromno doma. Vsak junij pa smo se doma prepirali, kdo ga bo obiral tako, da smo naš nasad sedaj močno zmanjšali. Žal pa nimam nobenega recepta, ker sem več ali manj delala vse na pamet. Lahko pa povem postopek kako sem to počela.
Dobro opran ribez (kar skupaj s peclji) sem zavrela, brez dodatka vode tako, da so jagode popokale. Nato sem vse prepasirala preko žičnega cedila in si pomagala kar z zajemalko.
Posebej sem zavrela vodo, približno 2 do 3 x toliko kot je prišlo prepasiranega ribeza in dodala sladkor po okusu. Ribez ga rabi malo več. V vrelo vodo sem dodala spasiran ribez, dobro premešala in počakala, da je skoraj zavrelo.
Še vroče sem nalila v dobro očiščene literske steklenice in zaprla z gumijasatimi zamaški ter počasi ohlajala steklenice zavite v odejo.
Ljubiteljem rdečega ribeza je bil ta sok zelo všeč, mojim otrokom pa ne, zato ga ne delam več. Imam pa še primerke izpred 2 let:
Po mojih izkušnjah je tako pripravljen sok zelo obstojen, glede na vrenje pa je seveda vprašanje ohranjanja vitaminov.
Tako pripravljen sok mi ni nikoli želiral.
Veronika