Bližajo se prazniki in lepo je če domače malo pocrkljaš s kakšnim novim pecivom.
Recept za moje pecivo ,ki mu doma pravimo kar metersko je naslednji.
sestavine:
Testo:
4.rumenjaki
25 dag sladkorja
1,5 dcl vode
1,5 dcl olja
26 dag moke
4 beljaki - sneg
1 pecilni prašek
2 žlici kakava in mleko za vmešanje kakava
za polovico testa
KREMA:
4 dcl mleka
1 vanilij puding
25 dag margarine
20 dag sladkorja v prahu
Čololadni priliv po želji:
20 dag čokolade za kuhanje
20 dag margarine
Postopek izdelave:
Dobro je če imamo dava pekača v obliki srninega hrbta 30 cm dolžine.
Rumenjake ,sladkor,in polovico vode penasto vmešamo. Nato počasi dolivamo še preostanek vode in olje.
V moko vmešamo pecilni prašek.Iz beljakov naredimo sneg. Na stepene rumenjake damo najprej sneg in nato moko.Rahlo vmešamo.
V dobro namazan in pomokan pekač vlijemo polovico testa. V drugo polovico testa vmešamo tekoč razmešan kakav. Na rahlo premešamo in damo v drugi pekač.
V prej ogreti pečici na 180 c pečemo pecivo 35-40 minut.Pečemo takoj zvrnemo na desko.
Med tem pripravimo kremo. Skuhamo puding.
Sladkor in margarino penasto vmešamo.
Kuhan puding, ko se ohlaja večkrat premešamo ,da se ne naredi skorica in grude.
Ko je puding ohlajen ga dodamo spenjeni margarini. Pazimo ,da imata obe masi enaki temparatuti. (lahko se sesiri ,če je puding še topel ali zgrudi).
Pripravimo podlago za sestavljanje peciva.
Jaz vzamen debelejši karton v velikosti širine police v hladilniku(caa 40x30cmm ).
Ohlajeno pecivo razrežemo na rezine po rebrah.Na vsako rezino damo 1 srednjo žlico kremo in razmažemo po rezini. Nato zlagamo eno rezino rumeno in prilepimo temno rezino in napaljujemo z zlaganjem na pripravljen karton. Ko je pecivo zloženo ga še malo poravnamo in po želji premažemo z preostalo kremo ali prelijemo s čokoladnim prelivom.
Pecivo damo v hladilnik ,da malo otrdi.
Sedaj pa še k bistvu tega zlaganja in efekta peciva.Pecivo režemo postrani (v kotu npr.30 stopinj)Odrezana rezina je polovico rumena ,polovico temna.
Upam ,da nisem kaj pomenbnega izpustila.
Metersko pecivo je dobilo ime po dolžini ga je približno 80 cm.Jaz na kartonu naredim dve koloni.
Pa veliko uspeha .