23. feb 2014 9:08
Draga MiriBon, glede sladkorja pri beljakih je moja izkušnja, da je struktura snega boljša, če je kristalni sladkor. Sploh pa jaz delam sneg tako, da sladkor že takoj v začetku dodam beljakom! Vem, da se to razlikuje od navodil v skoraj vseh kuharskih knjigah, kjer je rečeno, da se stepe trd sneg, nato se doda sladkor in se še stepa. Tudi sama sem delala tako skoraj dve tretjini svojega življenja, nato pa sem prebrala v neki zelo dobri avstrijski knjigi za peko, da zelo izkušena avtorica dela tako, da sladkor doda že na začetku, ker potem nastane trd, a še mazav sneg, ki je zelo obstojen in se ga da potem lepo vmešati med rumenjakovo maso za biskvit. Stepanje snega traja malo dlje, a pri električnih mikserjih to ni problem (ne sprašujte me, kakšno roko sem imela, ko sem pred nekaj meseci v položaju brez mikserja z metlico stepala sneg iz 5 beljakov). Ko sem nasvet prebrala, kar nisem verjela, nato sem poskusila in odtlej delam sneg samo tako!
Tudi glede sladkorja v prahu pri testih, ki se začnejo "penasto vmešamo maslo in sladkor", je zame to šele novejša ugotovitev. Dosti manjša nevarnost je, da bi se testo "sesirilo!
teta torta