22. feb 2014 14:21
ursyy je napisal/a: |
Pozdravljene, pred časom sem ponovno delala biskvit iz sledečih sestavin, 5 jajc (posebaj naredi sneg), 250 g margarine, 4,5 žlice kakava, 4,5 žlice gladke moke, 1 pecilni, 200 g sladkorja. Bisvkit žal ni uspel, zgornji-spodnji del lepo zapečen, vmes pa kot surova masa brez narastka. Mogoče veste kaj bi bil razlog? Prosila bi tudi, če mi napišete postopek mešanja sestavin, namreč ni omenjem v receptu. Hvala
ursyy
|
Urssy, morda se zelo motim, a meni tale recept nekako ne deluje "biskvitni". Količina maščobe me moti in rekla bi, da je prav to vzrok, da biskvit ni rahel in "suh", ampak imaš občutek, kot da je znotraj še surov.
Količina margarine v tvojem receptu je namreč v sorazmerju z moko nekako kot pri "browniejih", kjer dobiš dejansko zapečena zgornji in spodnji del, notranjost pa mora ostati "mehka".
Vsekakor tole "tvoje" testo ni klasični biskvit, zato se po mojem tudi ne obnaša tako. Maščoba ga obteži.
Na tvojem mestu bi poskušala še enkrat, popolnoma bez maščobe (seveda če želiš sploh "bistkvitast" biskvit). Torej, na vsako uporabljeno jajce ena žlica moke in ena žlica sladkorja, kakav, ter malenkost pecilnega praška ali še raje "špric" mineralne vode.
Sama delam tortne biskvite izključno po tem razmerju in mi vedno pridejo lepo zračni in lahki, biskvit iz petih jajc pečem na 190 - 200 stopinjah 20 minut.
... no, zdaj vidim, da praviš, da si to že večkrat pekla in ti je uspelo, kot si želela, razen tokrat. Jah ... potem pa, kaj pa vemo, vasih je "čudna luna" in nam tudi preizkušene zadeve ne uspejo. Se je vsakemu že zgodilo, tudi meni, da mi recimo krušno testo, ki ga levo roko ob treh zjutraj zamesim, če je treba, ni hotelo prav vzhajati. Kaj hočemo, včasih so na delu kakšne "višje sile" ali pač preprosto sestavine niso vedno v "top formi".
Bo naslednjič boljše, ne obupaj!
Mojca