23. nov 2017 19:55
ne, si pa blizu
23. nov 2017 19:55
ne, si pa blizu
23. nov 2017 21:04
Majhen kol, količek?
24. nov 2017 7:08
Špile za ražnjiče?
24. nov 2017 10:13
Katarinči ima prav. Kolek se je imenoval kol v vinogradu, ko še niso imeli betoniranih stebričkov.
Za nagrado dobiš en stavek po haloško: Ka nem šla v gorico, koleka vun zmeknila, pa te tak po hrtiši vudrila, ka de te v grabico hitilo :)
Katarinči, nadaljuj!
24. nov 2017 10:36
Hvala, sijasaja, malce še premislim in popoldne postavim vprašanje.
24. nov 2017 19:30
Toreeeej ... glede na to, da je v zadnjem času zelo popularna peka (v skupinah na FB kar kipi od aktivnosti) s kislim testom oziroma priprava testa za kruh in pecivo s tako imenovanim divjim kvasom, sprašujem po dveh stvareh:
prvič - kako pravilno pregibamo oziroma sklanjamo besedo "droži", za kakšen samostalnik pravzaprav gre (spol, slovnično število oz. števnost) - prosim za zapis besede "droži" v vseh šestih sklonih;
drugič - v glavnem se zdaj govori o tekoči, mokri različici, zato sprašujem po drugi, starejši (verjetno prvotni) suhi različici - kakšna je videti ta suha oblika in kako se uporablja?
Za bonus točke pa morda še to: katere so še druge, sicer le malce drugačne oblike besede "droži", ki jih pozna slovenski jezik, čeprav se le redko uporabljajo (vsaj dve obliki)?
Pa še to - kaj pravzaprav pomeni "drožiti"? Beseda ni povezana z vzhajanjem ali divjim kvasom, temveč s precej daljšo različico predmeta, po katerem je spraševala sijasaja
Glede na to, da sem tale forum odkrila šele nedavno, se vnaprej opravičujem, če ste o divjem kvasu že govorili.
Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 24. nov 2017 19:31
24. nov 2017 21:34
1. droži so množinski samostalnik ženskega spola
pregibanje:
imenovalnik - droži
rodilnik - droži
dajalnik - drožem
tožilnik - droži
mestnik - pri drožeh
orodnik - z drožmi
2. pojma nimam
Bonus: droženje pomeni, da z drogom poganjaš čoln ali splav
naslednja ...
Sporočilo je spremenil(a) sijasaja dne 24. nov 2017 21:38
24. nov 2017 22:53
Madonca Katarinči..ti pa zastavljaš vprašanja...Na prvo ti je že Sijasaja odgovorila, če je pravilno pa ne sprašuj mene .Na drugo pa bom skušala odgovorit.Zadnje čase je res veliko govora o peki kruha z drožmi..tudi sama sem bila na tečaju in pri Aniti in pri Nataši...todaaaaa..nekaj tukaj (meni) ne štima..niso to droži, ta način kot delata Anita, Nataša ( mimogrede, obe bosta izdali knjigo o peki kruha).
Ta moker, tekoči nastavek za kruh niso droži, pač pa kisli nastavek.Droži so to, kar so naše none odščipnile od testa (po možnosti preden so dodale sol) in ta mali košček shranile, posušile do naslednje peke.Ko so hotele spet pečt kruh, so ta košček testa nalomile in v malo vodi in ščep sladkorju spet obudile kvasovke in s tem zamesile testo..in spet so en mali košček testa posušile za naslednjo peko, in tako dalje..Če povzamem na hitro..prvo res naredimo kisli nastavek, s tem nastavkom zamesimo testo, odvzamemo malo testa in ga posušimo..to so droži.Naslednjič nam ni treba delat kislega nastavka, uporabimo naše droži, kot sem že zgoraj opisala.Mislim, da je to to.
24. nov 2017 22:56
Aja..računalnik mi je za droži dobil še kravajec,drožice, drože, drožje....
24. nov 2017 23:05
Droži so včasih delali iz moke, pa tudi iz prosa z dodatkom mošta. Droži so tudi usedlina pri vinu, lahko pa tudi pri pivu, če je nefiltrirano. Drugo ime je drožje, tudi drože, pa tudi kravajc.
lp
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
MOJ vrt | malaga |
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Kitajski rezanci s piščancem
Bujta repa