10. nov 2011 21:58
Nola
tulka
10. nov 2011 21:58
Nola
tulka
10. nov 2011 22:04
elaphus je napisal/a: |
Kipnik vem, kaj je, ne vem pa, kaj pomeni zagov. Zag? Nola, razsvetli me, prosim! |
Še emne, prosim, Google sicer pove tole, a premalo, Kalinškovo imam pa domadoma......
rimljanka
10. nov 2011 22:12
Zagov kipnik
recept 1621, str.382, S.M.Felicita Kalinšek, učiteljica na gospodinjski šoli
Slovenska Kuharica, osma izpopolnjena in pomnožena izdaja, Ljubljana 1932
Skuhaj pičle 3/4l dobre kavne smetane 10 dkg zaga, da bo gladko in prav gosto, toda pazi, da se ti ne prismodi. Potem deni zago v skledo, in ko se shladi, primešaj 5 rumenjakov, žličico vanilijevega in še 7 dkg navadnega sladkorja, malo soli in od 4 beljakov trd sneg in moke, kolikor je primeš s tremi prsti. Namaži primeren model z maslom, potresi ga dobro z drobtinami, deni vanj pol mešanja, pomaži en oblat z marmelado, ga razlomi ter deni semintja kak košček. Nato deni v model še drugo polovico pa zapeci lepo rumeno. Pečenega stresi v skledo in potrosi s sladkorjem. Ali ga kuhaj v sopari pol ure, v v skledo stresenega polij z vanilijevo kremo ali z jajčno peno.
Vprašanje: Kaj je zago?
nola
10. nov 2011 22:15
Pojma nimam. Edino, kar mi pade na pamet, je sagova moka, sago bi morda bil podoben izraz. Ker si predstavljam, da bi se ta hitro prismodil pri kuhanju.
rimljanka
10. nov 2011 22:40
Seveda imaš prav, to je ena od nekdanjih kolonijal. Prosim, nadaljuj, rimljanka!
še za firbce: http://www.tarladalal.com/glossary-sago-605i
nola
11. nov 2011 8:17
a je to isto kot tapioka?
LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"
11. nov 2011 8:18
Ne.
rimljanka
11. nov 2011 15:54
proxima, pred petimi meseci rimljanki, je napisal/a: |
off topic (smeško, ki striže z ušesi) @rimljanka: kaj je hotel za čmrlje?? lp, proxima |
Saj ji tudi jaz ne bi odgovoril, bi je pustil nevedno, vendar bi se ji mal priliznil, da bi nadaljevala s blogom o Švedski.
Torej, čeprav nisem rimljanka, hotel za čmrlje ( Miša Pušenjak, Zelenjavni Vrt ):
No, pa če sem že pri besedi ( ne vem, če je tukaj kdo, ki se kaj spozna na biologijo ), eno vprašanje na hitro: vsi ste že slišali za kvadratni koren. Zanima me, katera rastlina ga ima.
ežoj
11. nov 2011 20:55
Joj, ežoj, kako prijazno od tebe (bom zanemarila to, da si iz egoističnih razlogov to naredil), da si namesto mene postavil vprašanje (tisto o hotelu pa proxima že ve, sem ji na ZS odgovorila).
Enmal se mi sanja, pa se ne spodobi odgovorit na lastno vprašanje (čeprav ga je zastavil moj botanično-biološko izobraženi kolega), zato odgovarjanje (vsaj za enkja časa prepuščam drugim. In z zanimanjem čakam na odgovore, ki jih bom, obljubim, ustrezno, s primernim časovnim zaostankom, tudi komentirala.
rimljanka
11. nov 2011 21:17
rimljanka je napisal/a: |
s primernim časovnim zaostankom |
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Toscanska panzanella
Praženo zelje s krvavicami in krompirjem