10. jul 2007 22:23
emily: bravo, ostane še: brushwood eels ežoj
10. jul 2007 22:23
emily: bravo, ostane še: brushwood eels ežoj
10. jul 2007 22:31
saj je katti že uganila, kača, ne? emily
10. jul 2007 23:24
ja emily, pravzaprav je katti uganila kačo in podgano ( tudi frina je pomagala ), ti si pa uganila kobilice.
Prav je, se mi zdi, da katti nadaljuje.
Nekdo je zapisal: kitajci jedo vse kar ima štiri noge razen kuhinjske mize, in vse kaj plava razen čebra..
drugače, če se gre v google z: brushwood eels, brushwood shrimps, takoj se vidi, da gre za kače (snakes ) in kobilice ( grasshoppers ), za podgano se je trba mal bolj potrudit, v google z " eating rats " pa se tudi najde ( priložena fotografija je z google )
odstavek iz knjige, ki mi je dal idejo za vprašanje se glasi:
Local specialities - though perhaps not the coolie´s " brushwood eels "( snakes ), brushwood shrimps ( grasshoppers ) or " household deer " ( rats ) - found their way to the imperial kitchens in the form of tribute, and since specialities often............( lokalne specialitete - čeprav morda ne ravno od kulijev kače, kobilice in podgane- najdejo svojo pot do cesarske kuhinje v obliki davkov............ ).
Torej, katti, nadaljuj.
ežoj
11. jul 2007 11:06
Tako bolj po skupnih močeh smo prišli do odgovora, odgovorov. Si nas namučil. Dolgo sem razmišljala o vprašanju in se domislila tegale o poljščinah. Glede na način uporabe ločimo poljščine na več skupin (taksonomska klasifikacija, agronomska razvrstitav), tako so ena izmed skupin tudi žita (prava in prosasta). Naštejte mi 6 pravih žit in 8 prosastih žit z latinskimi imeni Koruzo, pšenico in sirek pa še razdelite. Za pomoč, pšenici sta dve, koruze štiri, sirki so trije. Kar pogumno. katti
11. jul 2007 14:49
A je pretežko, a ni interesa? Res ni nobene nagrade... katti
11. jul 2007 18:00
Mi diploma iz agronomije manjka.............................pa še na počitnicah sem.............. rimljanka
11. jul 2007 18:19
Ja... dobro, sem pač malo brskala in... a naj se lotim pisanja, ali ne... to je zdaj vprašanje, ker mi manjka zadnje ime... naj postavi novo vprašanje tisti, ki bo napisal to zadnje ime... a je prav?
prava žita
pšenica - triticum aestivum var.specta
ječmen - tordeum vulgare
oves - avena sativa
rž - secale cereale
tritikala - triticosecale wittmack
prosasta žita
koruza - zea mays
proso - panicum miliaceum
bar - setaria germanica
mohar - setaria italica
sirek - sorghum bicolor
riž - oryza sativa
ajda - fagopyrum esculentum moench
osmo -
sem se prav namuičila s tem pisanjem, zdaj pa da vidimo, kdo zna več
emily
11. jul 2007 19:08
Glavni predstavniki pravih žit so: pšenica - triticum aestivum var.specta ječmen - tordeum vulgare rž - secale cereale oves - avena sativa pira (sevka) - triticum spelta tritikala - triticosecale Prosasta žita: Koruza - Zea mays Proso - Panicum miliaceum Bar - Setaria germanica Mohar - Setaria italica Sirek - Sorghum bicolor Riž - Oryza sativa Ajda - Fagopyrum esculentum Koruza - Glede na obliko storža, zrnja in kemično sestavo zrnja poznamo: • zobanko (najbolj razširjena; za krmo) • trdinko (za mlinsko-pekovske izdelke) • poltrdinko (za mlinsko-pekovske izdelke) • pokovko (kokice) • sladkorko (konzerviranje) • škrobnato (škrob) • škrobnato sladkorko • voščenko (pudingi, praški za zgoščevanje omak…) • plevnato (zrnje v plevah; gospodarsko nepomembna) Sirek - sirek za zrnje, krmni sirek in križance s sudansko travo Pšenica - Triticum aestivum L. var. aestivum in Triticum turgidum var. durum (trda pšenica)
12. jul 2007 8:52
Lepo sta se potrudili, sem vse pregledala in več je napisala majamarko, zato naj ona nadaljuje. Emily upam, da ne zameriš. Prava žita je majamarko naštela vsa, emily zmanjka ti pira. Pšenica je navadna - aestivum (krušna) in durum (za testenine). Med prosasta žita spada še sudanska trava; tisto o koruzi je super; sirek je pa krmni, sladkorni in za metle. katti
12. jul 2007 9:04
katti, je kar prav tako, saj sem že sama predlagala. Piro sem pa izpustila pri prepisovanju iz "mojih" zapiskov, česar nisem niti opazila... ja tako je no ... malo so leta, malo večerna utrujenost ...
pa lep dan
emily
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Hrustljav piščanec iz pečice
Goveji golaž iz pečice