18. feb 2007 9:38
ežoj, preveri, bom kar zastavila vprašanje:
.......je rekla (moja) mama: "Samo ubrusim še, pa bo takoj večerja."
Kaj je mama počela, s kakim namenom? Kaj je bilo za večerjo?
rimljanka
18. feb 2007 9:38
ežoj, preveri, bom kar zastavila vprašanje:
.......je rekla (moja) mama: "Samo ubrusim še, pa bo takoj večerja."
Kaj je mama počela, s kakim namenom? Kaj je bilo za večerjo?
rimljanka
18. feb 2007 10:05
Mama je delala zakuho iz jajc in moke, in sicer tako, da je moko presejala v skledo, dodala stepeno jajce, solila in to najprej z vilicami razmešala, nato pa vse skupaj obdelala še z rokami (ubrusila med dlanmi).
Pri nas takšni zakuhi rečemo "ubrušenje", najbolj pa paše v juho, v kateri se je kuhala prekajena svinjska krača z dodatkom različne zelenjave.
Pri tebi, rimljanka, pa je bil mogoče za večerjo usukani močnik? Se pravi, da je bilo "ubrušenje" skuhano na mleku.
Blanchy Sporočilo je spremenil(a) Blanchy dne 18. feb 2007 10:17:25
18. feb 2007 10:16
"Sem našla! Grain! Beseda "grain" pomeni zrno, mišljeno je pa zrno ječmena. Natanko 64.79891 mg ustreza 1 G (grain). 64 zrn pšenice je veljalo kot 45 zrn ječmena. Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Grain_%28measure%29 Je dovolj ali še kaj? Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 09. feb 2007 20:26:26" POJASNILO: Dodala bi, da se v našem jeziku enota imenuje GRAN in se je dejansko uporabljala še ne tako zelo dolgo nazaj v lekarništvu tudi pri nas. Šele z dokončno uveljavitvijo CGS sistema in potem kasneje metričnega sistema enot (začetek osemedetih let) je mera dokončno izginila iz praktične uporabe pri nas. No, angleško govoreče države pa se kot pijani plota oklepajo svojega sistema, ki v mednarodnem prometu povzroča kar veliko težav. Že če berem National Geographic, moram kar naprej preračunavati milje, jarde, inče, unče, Farenheite itd, da sploh občutim prave razsežnosti. Janca
18. feb 2007 10:28
Ej, janca,
ti si pa za hece, a nič ne prkontroliraš, če je morda že kdo odgovoril?
ežoj
18. feb 2007 13:07
Blanchy, recimo, da je bil za večerjo mlečni močnik, lahko bi bil tudi zaroštan, al pa na suhi juhi kuhano ubruseje, kot praviš ti. Vse troje zahteva ubruseje, torej ubrusiti moko z jajcem in kancem tekočine (ali pa tudi ne). Ko so bili časi hudi, je bilo ubruseje iz moke in vode, morda eno jajce za celo kilo moke.
Blanchy, nadaljuj, ...........p uživaj pri iskanju..........................
rimljanka
19. feb 2007 18:18
...... katti
19. feb 2007 19:41
19. feb 2007 19:41
LP
cervus
20. feb 2007 21:02
20. feb 2007 21:06
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bovla z metuljčki
Svinjska ribica