7. dec 2006 12:19
rimljanka, že počasi postavljamo rekord v iskanju odgovora. je pa toliko bolj zanimivo. še za diplomsko nalogo nisem toliko brskala in iskala gradiva kot pa o ajdi. titta
7. dec 2006 12:19
rimljanka, že počasi postavljamo rekord v iskanju odgovora. je pa toliko bolj zanimivo. še za diplomsko nalogo nisem toliko brskala in iskala gradiva kot pa o ajdi. titta
7. dec 2006 12:30
Kakšna varianta pečene ajdove kaše mogoče?
7. dec 2006 12:46
Ja, Blanchy, še malo drugega dela odgovora čakam, pa bo.......... rimljanka
7. dec 2006 14:04
Ajda je primerna za pripravo dietnih jedi, ker ne vsebuje glutena. Ajda vsebuje dva do trikrat več aminoklislin, kot druga žita. Zaradi bazičnih lastnosti deluje pomirjujoče in zdravilno na jetra, žolč, slinavko in želodec. Priprava jedi iz ajde je prava kulinarična umetnost in se priporoča za pripravo juh, kaš, žgancev, palačink in tort. Tolk sem našla o zdravilnosti ajde,samo jedi pa še vedno ne! R zaboga kaj je vendar takooo zdravilno ,pa nikjer ne piše! val
7. dec 2006 14:23
O tem, na kaj vse blagodejno deluje, se jih je že kar nekaj razpisalo - torej je ves štos v načinu priprave?
7. dec 2006 17:12
Takole naj bi kašo pripravljali v Prekmurju: ½ l ajdovih zrn najprej operemo v mrzli vodi, odstranimo morebitne prazne luščine in jih odcedimo. Postopek še dvakrat ponovimo. Nato zrnje 15 do 20 minut namakamo v mrzli vodi in ponovno odcedimo. V posodi segrejemo malo olja (ali masti), kateremu dodamo malo sesekljane čebule ali česna. Ko rahlo zarumeni, dodamo odcejeno ajdo, večkrat premešamo, dodamo 0,8 l mrzle vode, sol in mleti črni poper, dobro premešamo in kuhamo tako dolgo, da so zrna zunaj mehka, v sredini pa še nekoliko čvrsta. Damo jo dol s štedilnika, tako da se počasi ohlaja, medtem pa se zrna tudi v notranjosti zmehčajo in popijejo preostalo tekočino. Tako se zrna ne bodo lepila.
7. dec 2006 17:56
pečena ajdova kaša s skuto! ajdova kaša s skuto domnevna slovenska specialiteta z ajdovo kašo, skuto, kislo smetano, jajci in jabolki. # 160 g ajdove kaše # 3 dcl mleka # 80 g skute # 1,5 dcl kisle smetane # 30 g masla # 2 jajci # 1 jabolko # sol # beli poper v zrnu # muškatni orešček priprava: ■ Mleko pristavimo, blago posolimo in zavremo. ■ V vrelo mleko stresemo ajdovo kašo, potem pa temperaturo znižamo na minimum in kašo počasi skuhamo; gl pojasnila. Odstavimo in ohladimo. ■ Pekač namažemo z maslom. ■ Pečico segrejemo na 180° C. ■ Jabolko olupimo, naribamo in stresemo v skledo. Dodamo ohlajeno kašo, skuto, kislo smetano, jajce, sol, sveže mlet beli poper in nariban muškatni orešček. Dobro premešamo in stresemo v pomaslen pekač. Tega za približno 20 minut potisnemo v segreto pečico, da se na kaši naredi zlato rjavkasta sČe pri receptu sol, beli poper in muškatni orešček nadomestimo z nekaj žlicami sladkorja ali pa pečeno kašo potresemo s sladkorjem v prahu, dobimo nadvse okusno sladico; gl. tudi izboljšanje. ■ Ob enakem načinu priprave uporabimo naslednje sestavine: 300 g ajdove kaše, 1 l mleka, 1 dl kisle smetane, 60 g skute, 30 g masla, 1 jajce, sol in muškatni orešček. ■ Z ajdovo kašo pripravljamo tudi številne druge jedi, na primer juhe, zavitke, jušne zakuhe, solate in klobase. zanimivosti Kašo kot staro ljudsko hrano omenja že Valvasor v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske (1689). viri ■ Kuhinja Slovenije, Mojstrovine nove kuharske umetnosti, Adamlje, Slavko, Bogataj, dr. Janez, Nemanič, dr. Jurij, Založba Rokus, Ljubljana 2000 val
7. dec 2006 23:16
No, no, sled je prava, samo še to: kakšna je torej priprava, ki da ajdi tako zelo zdravilne lastnosti????? V Avstriji je ne priptravljajo tako! rimljanka
8. dec 2006 18:28
Rimljanka, je mogoče bistvo v načinu luščenja ajde? Avstrijci in Japonci jo namreč ne luščijo na tradicionalen način (mletje v stopah v vodi skuhanih in posušenih ajdovih zrn), ampak imajo posebne stroje za luščenje surove ajde. Postopek je veliko bolj zahteven, ker je ajdovo zrno zelo krhko, luska pa trda, kar ima za rezultat veliko polomljenih ajdovih zrn, ki pa jih lahko potem zmeljejo v moko.
9. dec 2006 19:06
Ja, Blanchy, prvi del odgovora ja natanko to! Naš način luščenja je tak, da izboljša kvaliteto organskih snovi v zrnju (bolj prebavljive), sledi še posebna priprava omenjene jedi. Dodaj še ta del in - končni odgovor bo tu! rimljankaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Kaneloni s piščančjim mesom in kislimi kumaricami
Špageti s paradižnikovo omako in baziliko