14. nov 2006 20:41
To je štajerska jed, ampak nimam pojma kakšna :((((
14. nov 2006 20:41
To je štajerska jed, ampak nimam pojma kakšna :((((
14. nov 2006 21:35
Jaz vem, da je to štajerska juha, rimljanka bo pa povedala, če je po temle receptu: ½ l fižola, 4 krompirji, 2 žlici masti, pol žlice čebule, 3 žlice moke, lovorov list, 2 stroka česna, sol, poper, kis. Fižol kuhaj s česnom in lovorovim listom. Mehkemu dodaj posebej kuhan, na kocke zrezan krompir z vodo vred in rumeno prežganje s čebulo. Okisaj, soli in popraj ter še vse skupaj 15 minut kuhaj. Blanchy
14. nov 2006 21:36
Ne, popolnoma drugače. Navedi vir, da preverim, če ime drži ali gre za kaj drugega. rimljanka
14. nov 2006 21:38
Saj je nisem našla pod tem imenom, rimljanka, je bil kar poskus na slepo. Blanchy
15. nov 2006 10:24
Borflonka je štajerska posebna juha,iz krompirja in repe,ter podmetom iz koruzne moke,ki jo lahko jemo tudi kot glavno jed! vir:BORIS KUHAR Štajerska kuhinja val
15. nov 2006 10:34
Val, kaj ni to bujtarepa? Matjaž
15. nov 2006 10:48
Pri borflonki gre za kose sveže repe. Vaj, odgovor priznam kot pravilen, nadaljuj z novim vprašanjem!!!! rimljanka
15. nov 2006 11:58
Vonj nekatirih začimb,nas spominja prav na praznični -predbožični čas!,zato brez njih pri peki peciva v tem letnem času ne gre! Naštejte prosim:(abecedo začimb) ki je značilna za to letno obdobje ,ter v kakšni obliki je začimba! lep pozdrav! val
15. nov 2006 12:42
cimet - narezane paličice (cejlonski cimet-oster, sladko pekoč, ne grenek okus); mleti (kasija cimet - pekoč, sladek okus) - v bistvu je to posušena notranja skorja cimetovega grma li drevesa iz družine lovorov, ki ji odstranijo zunanjo skorjo. kardamom - zmlet, za medenjake - je posušen glavičast plod trajnice iz družine Zingiberaceae (uf, pa sem le uspela napisat!), ki je doma v Indiji klinčki ali nageljnove žbice - lahko uporabljamo cele ali zmlete.v bistvu so to cvetni popki klinčevca, ki jih tik pred razcvetom poberejo in posušijo. (družina mirtovk - zato tako diši, hehe) koriander - tudi pri medenjakih, bolj poredko, zmlet ali cel, je posušen plod rastline iz družine kobulnic. koromač - spet za medenjake-zmlet plod limona - nastrgana ali narezana lupinica, lahko tudi sok muškatni cvet - za medenjake, zmlet - v resnici je to posušena semenska ovojnica muškatnega oreha piment - zmlet - to so posušene, nedozorele jagode drevesa iz družine mirtovk pomaranča - včasih, naribana lupinica ali sok vanilija - ekstrakt, sladkor, cel strok, lahko ga prerežemo, iz njega z nožem postrgamo drobcena semena, itd. V resnici je to še ne popolnoma dozorel glavičast plod orhideje plezalke iz Mehike. zvezdasti janež - posušeni plodovi zimzelenega drevesa iz Kitajske - lahko je zmlet ali cel (v plodu je svetlorumeno seme, osem plodov sestavlja zvezdo), lahko tudi v obliki olja Po mojem sem jih še nekaj pozabila, npr.citronovec, grenka pomaranča, grenki mandelj, ingver - zmlet ali v kosih, janež- zmlet ali posušeni plodovi. Vse podatke sem našla v knjigi R. Goeck: V svetu začimb in dišav, Mladinska knjiga, ljubljana, 1979 LP cervus
15. nov 2006 14:18
čestitam elaphus naslednje vprašanje zastavi ti valKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bujta repa
Gnetemo, pečemo in jih že jemo